Sjukhusets patienthotell, SÄS Hotell, är nu fullt utbyggt i nya lokaler med 64 gästplatser på fyra våningsplan i byggnad 7 samt på ett plan i anslutning till huvudentrén. Det som möter patienten är nya, ljusa lokaler med nyanser av grönt och orange i gemensamma utrymmen som dagrum och restaurang och sobra nyanser i blått och brunt inne på rummen. Detaljer som skyltar med rumsnummer och kortlås in till rummen ger en tydlig känsla av hotell, där alla gäster erbjuds enkelrum och möjlighet att låsa sin dörr.
BB-delen för nyfödda barn och deras familjer.
Klicka här för högupplöst bild.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Senaste delen som nyligen blev klar är BB-eftervård med 8 gästrum, varav sex dubbelrum, vilket ger nyblivna pappor större möjligheter att stanna kvar med sin familj efter födseln. Familjer med barn som genomgått en normal förlossning utan komplikationer kommer till hotellet direkt från förlossningen.
- Vi har utvecklat ett nära och bra samarbete med personalen på BB, som ger familjerna stöd och hjälp när det gäller medicinska frågor och amning. Hotellet ansvarar för in- och utcheckning samt all praktisk service som familjerna är i behov av under vistelsen, säger Lena Appelgren, verksamhetschef för SÄS Hotell.
Hotellets BB-del. Irma Keinänen och Fanny Lindgren, våningsvärdinnor.
Klicka här för högupplöst bild på hotellets BB-del
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS
Patienthotellet startade i september 2008, anpassat för att, med en mindre personalstyrka jämfört med en vårdavdelning, ta hand om patienter som inte är i behov av specialistsjukvård dygnet runt. Fokus ligger på att stödja patienten i sin egenvård.
Det har tagit tid att utveckla hotellkonceptet och få det att fungera, men nu har man nått långt och patienterna är väldigt nöjda, vilket utvärderingar från de senaste två åren visar. Bemötandet får högst betyg och utvärderingarna visar att 95 procent av patienterna är nöjda eller mycket nöjda med det. Delaktighet och trygghet får också höga betyg. Cancerpatienter som strålbehandlas, familjer med nyfödda barn samt ortoped- och kirurgpatienter utgör den största delen som tas om hand på hotellet. Allt fler patienter som opereras för bröstcancer får sin eftervård på hotellet, som också utökat samarbetet med ortopedkliniken och öron-näs-halsverksamheten för vissa diagnosgrupper, som exempelvis barn som fått operera bort sina halsmandlar. En bekräftelse på att hotellet utnyttjas i allt större utsträckning är att beläggningen ökat successivt. 2010 hade hotellet 48 gästplatser och en medelbeläggning på 80 procent. Nu har antalet gästplatser utökats till 64 och siffror för 2011 visar att medelbeläggningen ligger kvar runt 80 procent.
- Vi arbetar kontinuerligt tillsammans med klinikerna för att identifiera nya diagnosgrupper som skulle kunna vistas på hotellet före, efter eller växelvis under sin behandling och vi tar emot fler patienter som har behov av fler sjukvårdande behandlingar än tidigare, säger Lena Appelgren.
Det välfungerande hotellkonceptet är något som även uppmärksammats utanför sjukhusets väggar. Norrbottens läns landsting, som planerar att utveckla patienthotell på flera sjukhus, har fastnat för konceptet på SÄS efter studiebesök på flera patienthotell i landet.
- Det som gjort störst intryck på dem var att vi kunde utföra så mycket sjukvårdande behandlingar med så lite personal. Våra medarbetare har mångårig erfarenhet från arbete på specialistklinik och Norrbottens läns landsting har insett vikten av att ha hög kompetens på ett patienthotell för att klara det, säger Lena Appelgren.
Lena Appelgren, verksamhetschef, SÄS Hotell.
Klicka här för högupplöst bild på Lena Appelgren.
Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
SÄS Hotell - en del av vårdutveckling 2010+, SÄS Borås
Utvecklingen av SÄS patienthotell är en del i utvecklingsprojektet Vårdutveckling 2010+, som är en fortsättning på den modernisering av SÄS som startade i samband med byggandet av den nya vårdbyggnaden, Tehuset. Tehuset har gjort det möjligt att knyta samman vården för att underlätta för patienten. Verksamheter som ofta samverkar kring samma patient har eller kommer att placeras i anslutning till varandra. Därmed blir det lättare att samla rätt kompetenser för en viss sjukdom och samordna insatser utan att flytta patienten. Ombyggnationerna startade i april 2010 och beräknas vara klara hösten 2013. Hela projektet, som består av fyra etapper, är idag kostnadsberäknat till 292 mkr, enligt den senaste prognosen, och omfattar ombyggnad av cirka 20 000 kvadratmeter.