Pressmeddelande
Från (None)
2001-03-01 08:10


SÄS satsar på utbildning av de utbildningsansvariga ST-studierektorerna


Initiativtagaren och kursansvarig är överläkare Valeri Strokan, specialist i kirurgi och kärlkirurgi, sjukhusövergripande studierektor / ST, SÄS, Borås.

Någon formell utbildning för studierektorer finns inte i dag därför startas Västra Götalands regionala studierektorsskola. Det är första gången i regionen och i landet som detta sker. Rektorerna i Västra Götalandsregionen med ett övergripande ansvar för ST-läkare ute i klinisk verksamhet samordnar utbildningen som går av stapeln den 3-4 mars.

Tio specialister, tjänstemän från Västra Götalandsregionen inklusive Hälso- och sjukvårdsdirektören Lars-Olof Rönnkvist, tjänstemän från Socialstyrelsen och representanter från Läkareförbundet är inbjudna föreläsare. Utbildningen som är i internatform hålls på Bohusgården. Från SÄS klinker deltar elva ST- klinikstudierektorer. 

Utbildning av specialistläkare under utbildning (ST-läkare) regleras i lag (SOSFS 2008:17) sedan snart 2 år tillbaka. Syftet är att höja kvaliteten på blivande specialistläkare oavsett var i landet utbildningen sker.

SÄS som satsar på patientsäker vård har 2009 antagit policy i specialistläkarutbildningen (Klinikbaserad utbildning av blivande legitimerade läkare och specialistläkare). Där betonas vikten av att utbildning av blivande specialistläkare bedrivs patientsäkert. Studierektorer, läkare med specialistkompetens, utgör en organisatorisk stödfunktion till verksamhetschef, handledare och ST-läkare.

 



Kontaktperson: Kontaktperson Valeri Strokan Tfn via vxl 033-616 10 00


Läs meddelandet som PDF