Pressmeddelande
Från SÄS
2013-04-24 14:20


SÄS sjukhusstyrelse godkände delårsrapporten


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus sammanträdde på onsdagen. På mötet godkändes delårsrapporten för årets första kvartal.

Sjukhusets resultat per mars är minus 37,3 mnkr, vilket är 40,5 mnkr sämre än budget men 6 mnkr bättre än motsvarande period förra året. Kostnaderna ökar med 0,4 procent och intäkterna med 1,2 procent jämfört med samma period 2012. Prognosen för sjukhuset sätts till minus 90 mnkr vilket är den nivå som godkändes av regionfullmäktige i april.

Vinterkräksjuka och influensa satte prägel på vintern

Sjukhusets situation i vinter har präglats av högt vårdtryck och höga sjuktal för influensa och vinterkräksjuka som inneburit hög arbetsbelastning. Hela första kvartalet har därför medfört extra kostnader i form av sjuklön, jour och övertid som påverkar det ekonomiska resultatet. I sjukhusets ekonomiska åtgärdsprogram ser man däremot minskade kostnader för bland annat köpt vård, bemanningsföretag och läkemedel.

- Styrelsen noterar att de tre första månaderna har drabbat personalen och det ekonomiska resultatet negativt. Samtidigt behåller vi prognosen på 90 miljoner kronor för helåret, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande.

På mötet presenterades hur arbetet med årets verksamhetsplan går framåt. Bland annat visades ledningens styrtavlor där sjukhusets förbättringsprogram och övergripande målen och mätetalen visualiseras och följs upp regelbundet.

- Vi har kommit en bit på väg i vårt arbete med ledning och styrning utifrån färre men tydliga mål och mätetal. Jag är övertygad om att detta är det enda sättet att nå vård och ekonomi i balans. Många arbetar redan mycket målmedvetet med att hitta nya arbetssätt för att förbättra flöden, korta vårdtider och på så vis skapa en drägligare arbetsmiljö. Styrtavlorna finns i allmänna utrymmen och kan följas av alla vilket jag tror är viktigt för att skapa tydlighet i organisationen, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

SÄS har nöjda patienter och korta väntetider

SÄS fortsätter att ha korta väntetider och till och med mars var måluppfyllelsen att erbjuda vård inom 30 dagar 57 procent till mottagning och 65 procent till behandling.

Sedan hösten 2012 genomförs regelbundet en enkel patientenkät på alla avdelningar för att mäta hur nöjda patienterna är med vården. Målet för 2013 är över 60 i nöjdhetsindex. Resultatet till och med mars är högre och ligger på ett nöjdhetsindex på 69.

- Detta är glädjande siffror. Vi har tagit fram en enkel enkät för att snabbt få återkoppling från patienterna och veta vad det tycker om oss. Enkäten är ett viktigt verktyg i vårt förbättringsarbete, kommenterar Thomas Wallén.



Kontaktperson: Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande, tfn 0703-261306
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, tfn 033-616 10 00 Bengtåke Johansson, ekonomichef, tfn 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, tfn 0708-211934


Läs meddelandet som PDF