Pressmeddelande
Från SÄS
2013-05-22 13:00


SÄS sjukhusstyrelse godkände månadsrapporten


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus sammanträdde på onsdagen. På mötet godkändes månadsrapporten för april samtidigt som prognosen för året justerades till minus 110 mnkr. Vidare fick man en lägesrapport kring sjukhusets åtgärdsprogram bland annat förslaget om minskade vårdplatser på barnkliniken och SÄS Skene. Styrelsen fick också en statusrapport om måluppfyllelsen av vårdöverenskommelsen.  Sjukhusets resultat per april är minus 77,5 mnkr, vilket är 66,2 mnkr sämre än budget.

Ca hälften av avvikelsen 35,1 mnkr, är en effekt av ett högt vårdtryck och sjukdomsläge under årets första månader och att åtgärdsprogrammet beräknas få genomslag senare under året vilket budgeten inte helt tar hänsyn till. Resterande 31,1 mnkr av avvikelsen utgör åtgärdsplanens balanspost. Den ansträngda vårdsituationen har inneburit att tempot i sjukhusets åtgärdsprogram sjunkit och att effekterna försenas. Prognosen för 2013 måste därför justeras till minus 110 mnkr.

-SÄS har haft en extraordinär vinter och vår vilket gett oss högre kostnader än beräknat. Därför behöver arbetet med åtgärdsplanen intensifieras och fördjupas. Samtidigt är jag mycket stolt över att vi ändå har kunnat hålla en hög produktionstakt och omhänderta patienter på fortsatt hög nivå, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Politisk diskussion om antalet vårdplatser på sjukhuset

På mötet presenterades en lägesrapport kring sjukhusets ekonomiska åtgärdsplan som motsvarar 117 mnkr för 2013. Hittills har 28 mkr hämtats hem framförallt på bemanningsföretag och läkemedel som går bättre än förväntat.

I åtgärdsplanen ingår också att minska antalet vårdplatser under året vilket motsvarar minskade kostnader på 15 mkr 2013 och 35 mkr 2014. Ett första förslag har presenterats och omfattar 4-9 vårdplatser på barnkliniken, beroende på säsong och att vårdenhet 1 och 2 i Skene slås ihop till en vårdavdelning och där medicinavdelningen reduceras med fem vårdplatser.  Angående minskningen av vårdplatser i Skene beslöt styrelsen efter politiska överläggningar följande:

-  Vi vill att förvaltningen avvaktar med beslut angående att slå samman vårdenheterna vid SÄS Skene, tills vi har hunnit ha en dialog mellan sjukhusstyrelsens presidium och regionens ägarutskott, säger Ann-Christine Simonsson (c), tillförordnad ordförande i sjukhusstyrelsen.

 

 


 



Kontaktperson: Ann-Christine Simonsson , tf ordförande i sjukhusstyrelsen, tfn 0703-166009
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, tfn 033-616 10 00 Bengtåke Johansson, ekonomichef, tfn 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, tfn 0708-211934


Läs meddelandet som PDF