Pressmeddelande
Från SÄS
2013-06-19 13:15


SÄS sjukhustyrelse godkände månadsrapporten för maj


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus sammanträdde på onsdagen. På mötet godkändes månadsrapporten för maj. Vidare fick man information om läget inför sommaren och arbetet med sjukhusets åtgärdsplan.

Sjukhuset har fortsatt hög tillgänglighet med måluppfyllelsen att erbjuda vård inom 30 dagar på 54 procent till mottagning och 58 procent till behandling. När det gäller 60 dagar når sjukhuset målet med 85 procent till mottagning respektive 84 procent till behandling. Resultatet har försämrats något på grund av högt vårdtryck och överbeläggningar under våren då man tvingats minska den planerade verksamheten.

Sjukhusets resultat per maj är minus 109 mnkr, vilket är 81,5 mnkr sämre än budget.

Cirka hälften av avvikelsen 42,6 mnkr, är en effekt av ett högt vårdtryck och sjukdomsläge under hela våren och att åtgärdsprogrammet ännu inte fått förväntat genomslag. Intäkterna ökar med 1,4 procent men kostnaderna ökar med 1,9 procent. Kostnadsutfallet påverkas av att vårdproduktionen varit cirka fyra procent högre än föregående år.

- Vår ambitionsnivå var hög inför 2013 med ett intensivt förbättringsprogram i verksamheten tillsammans med en kraftfull ekonomisk åtgärdsplan. Tyvärr har vårvinterns svåra sjukdomsläge i befolkningen försenat våra planer trots att våra medarbetare har gjort sitt yttersta för att klara såväl verksamhetsutveckling som den höga vårdtyngden, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Styrelsen tackar för medarbetarnas arbete och lojalitet  

På mötet presenterades en lägesrapport kring sjukhusets ekonomiska åtgärdsplan för 2013 där man har hämtat hem 36 mnkr till och med maj. Arbetet med åtgärdsprogrammet är intensivt i hela sjukhuset och kostnaderna för läkemedelskostnader och bemanningsföretag fortsätter att minska enligt plan. Däremot är vissa poster i åtgärdsprogrammet försenade eller kommer inte att få förväntad effekt. Efter överläggningar godkände styrelsen månadsrapporten med ett par tillägg.

- SÄS får i uppdrag att ta fram förslag på förändringar i verksamheten för att nå ekonomisk balans. Presidiet ska också ta upp en dialog med hälso- och sjukvårdsnämnderna angående kostnaderna för överproduktionen, säger Ann-Christine Simosson, tillförordnad ordförande i sjukhusstyrelsen.

Samtidigt förde man till protokollet att man uppskattar det arbete som SÄS medarbetare gör.

- Vi vill från styrelsen rikta ett stort tack till medarbetarna på SÄS som vi tycker gör ett fantastiskt jobb med att ta hand om sjukhusets patienter. Vi uppskattar den lojalitet som personalen visar i en ansträngd situation, avslutar Ann-Christine Simonsson.



Kontaktperson: Ann-Christine Simonsson , tf ordförande i sjukhusstyrelsen, tfn 0703-166009
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, tfn 033-616 10 00 Bengtåke Johansson, ekonomichef, tfn 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, tfn 0708-211934


Läs meddelandet som PDF