Styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus godkände på onsdagen årets första delårsrapport som visar på ett fortsatt ekonomiskt underskott samtidigt som sjukhuset erbjuder vård av hög kvalitet med god tillgänglighet.
Sjukhusets resultat per mars är minus 34,3 mnkr, vilket är 33,7 mnkr sämre än budget men 3,6 mnkr bättre än föregående år. Intäkterna för sjukhuset visar ett mindre överskott mot budget medan kostnadstrycket är fortsatt högt.
Vårdtrycket har under årets första månader varit högt med såväl överbeläggningar som utlokaliserade patienter. En tuff bemanningssituation har medfört dyra lösningar i form av extraersättningar, övertid och bemanningsföretag.
Samtidigt visar sjukhuset upp fina medicinska resultat i den regionala jämförelsen som görs varje kvartal, t ex inom diabetes- och strokesjukvården.
Mars månads resultat ger ingen säker indikation för årets totala resultat men avvikelsens storlek väcker viss oro framförallt eftersom man förväntar sig ökade bemanningskostnader under sommaren.
När det gäller tillgängligheten är måluppfyllelsen för väntetid 30 dagar, 54 procent till mottagning och 57 procent till behandling. För väntetid på 60 dagar är motsvarande siffror 77 procent till mottagning och 86 procent till behandling.
- Det känns bra att vi ger patienterna fortsatt vård av hög kvalitet och har korta köer. Samtidigt är det oroande att den ekonomiska utvecklingen inte visar något tydligt trendbrott, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.
Revidering av åtgärdsplanen
Sjukhusets ekonomiska åtgärdsplan har reviderats och räknats ner till 50 mnkr från tidigare 85 mnkr. Bakgrunden är en samlad bedömning utifrån flera faktorer: det ekonomiska utfallet för 2013, ett regionalt beslut att sjukhusens vårdavdelningar ska ha en 90-procentig beläggning samtidigt som man bibehåller tillgängligheten, samt att åtgärder kopplat till översynen av personalkostnaderna inte ger förväntad effekt under året.
Nya åtgärder kommer istället att införas med ett effektiviseringskrav på minst en procent på varje verksamhet. Dessutom genomförs åtgärder när det gäller jour och beredskap för läkare för att dels förbättra arbetsmiljön men också det ekonomiska utfallet. Sammantaget förväntas dessa nya åtgärder ge en ytterligare besparing i år på ca 20 mnkr.
- Regionens senaste analyser av SÄS verksamhet visar att sjukhuset bedriver en kostnadseffektiv vård av god kvalitet vilket vi ser som positivt. Vi ser också att SÄS arbetar hårt med att genomföra sin ekonomiska åtgärdsplan och följer noga utvecklingen framåt, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande.
Övriga punkter på agenda
Information om arbetet med ny vårdöverenskommelse