Pressmeddelande
Från SÄS
2015-10-29 13:45


SÄS styrelse godkände månadsrapport och vårdöverenskommelse


Sjukhusstyrelsen sammanträdde på onsdagen och godkände månadsrapporten för september. Det ackumulerade resultatet för september är -26,5 miljoner kronor, vilket är betydligt bättre än föregående år (-67,2 miljoner kr). Budgetavvikelsen är -28,5 miljoner kr.

Kostnadsökningstakten är däremot något högre i september än i augusti. Det är framförallt när det gäller sjukvårdsmaterial, läkemedel och köpt vård som kostnaderna ökar. Personalkostnaderna ökar också med 1,9 procent på grund av högre sociala avgifter för unga, sommarersättningar och minskat ledighetsuttag.

- Även om kostnaderna ökat under den senaste månaden ser jag att vi fortfarande har god kostnadskontroll. Styrelsen fortsätter att följa SÄS ekonomi noggrant, säger Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande.

Köerna minskar

När det gäller tillgängligheten ökar den igen för september och köerna minskar. Måluppfyllelsen för väntetid 30 dagar var 41 procent till mottagning och 41 procent till behandling. För väntetid på 60 dagar är motsvarande siffror 58 procent till mottagning och 59 procent till behandling. När det gäller måluppfyllelse för 90 dagar ligger den på 70 procent för både mottagning och behandling. Ur ett regionalt perspektiv ligger SÄS på genomsnittet för behandling och något över genomsnittet när det gäller mottagning.

- Flera av våra väntetider går åt rätt håll, till exempel har vi kortare väntetider på vår akutmottagning även om vi inte nått våra mål för året. När det gäller väntetider till besök och behandling har vi även där förbättrat oss men vi är inte nöjda med att det fortfarande är för många som fått väntat tre månader eller längre. Fler åtgärder vidtas för detta som vi månadsvis kommer följa upp, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Vårdöverenskommelse 2016

På mötet godkändes vårdöverenskommelsen för 2016 mellan södra hälso- och sjukvårdsnämnden och styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus. Överenskommelsen gäller i ett år och beskriver sjukhusets uppdrag och reglerar 2016 års inriktning, volymer och ersättning för Södra Älvsborgs Sjukhus.

I överenskommelsen preciseras att produktionen under 2016 inte fullt ut kan finansieras av hälso- och sjukvårdsnämnderna. Det är förvaltningen vid Södra Älvsborgs Sjukhus bedömning att obalansen uppgår till i storleksordningen 100 miljoner kr.

- Jag är nöjd att vi har kommit fram till en överenskommelse men vi ser helt klart att det finns fortsatta utmaningar för SÄS nästa år, säger Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande.

Socialdemokraterna förde till protokollet att samtidigt som man accepterar regionfullmäktiges budget vill man tydliggöra sin oro för konsekvenserna av den nya beställningen och invånarnas möjligheter till en jämlik vård och sjukhusets möjligheter att nå ekonomi i balans.

Övriga punkter

  • Slutrapport om översyn öppenvård inom vuxenpsykiatrin
  • Uppföljning av plan för intern styrning och kontroll 2015
  • Strategiska utrustningsinvesteringar 2016
  • Kompetensförsörjningsplan 2015
  • Revisionsrapport sjukfrånvaro
  • Motion om att förebygga allergier
  • Information om SÄS X-matris/verksamhetsplan 2016


Kontaktperson: Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande tfn 0730-204260
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, tfn 033-616 10 00 Anna-Karin Jernberg, ekonomichef, tfn 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, tfn 0708-211934


Läs meddelandet som PDF