SÄS sjukhusstyrelse godkände på torsdagen den ekonomiska månadsrapporten för sjukhuset. Resultatet till och med april är minus 32,8 mnkr, vilket är ett bättre resultat jämfört med förra året men 19 mkr sämre än budget. Det är framförallt kostnader för bemanningsföretag och sjukvårdsmaterial, bland annat för diabetesvård, som ökat mer än förväntat.
- Styrelsen följer månadsvis ekonomin och sjukhusets fastställda åtgärdsprogram. Vi fortsätter att ha en låg bruttokostnadsutveckling och ligger bäst till i jämförelse med de andra sjukhusen i VGR. Vi har en bra trend för att klara målsättningarna för en hållbar utveckling för sjukhuset där vi verkar för en budget i balans, god vård och god personalpolitik, säger Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande.
Tillgängligheten hög i ett nationellt perspektiv
Jämfört med riket ligger tillgängligheten på SÄS på en relativt hög nivå när det gäller måluppfyllelse till 60 och 90 dagar. Samtidigt har SÄS tappat något när det gäller det egna målet på max 30 dagars väntetid till behandling eller mottagning. När det gäller tillgängligheten för april är måluppfyllelsen för väntetid 30 dagar, 38 procent till mottagning och 42 procent till behandling. För väntetid på 60 dagar är motsvarande siffror 65 procent till mottagning och 73 procent till behandling.
- Jag är nöjd med att vår ekonomi har stabiliserats där vår kostnadsutveckling fortsatt är låg. Vi ser också att vårdkvaliteten är fortsatt hög men att vi behöver arbeta vidare med vår tillgänglighet där många patienter får vänta för länge på besök eller behandling, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.
Ansökan om riktade medel för psykiatri
Styrelsen beslöt att ställa sig bakom SÄS ansökan om regionala pengar kopplat till hälso- och sjukvårdsstyrelsens särskilda satsning på psykiatrisk vård 2015. SÄS har identifierat några viktiga områden som man söker medel för: neuropsykiatriska utredningar för både vuxna och barn, vård relaterat till självskadebeteende t ex mentaliseringsbaserad terapi och dialektisk beteendeterapi samt medel för kompetensutveckling inom både vuxenpsykiatri och barn- och ungdomspsykiatri.
- Det är positivt att SÄS nu ansökt om resurser gällande viktiga områden inom psykiatrin kopplat till regionens psykiatrisatsning. Det kommer att gynna våra patienter, säger Göran Larsson.
Övrig ärenden på mötet
• Statusrapport för det ekonomiska åtgärdsprogrammet för 2015
• Servicetjänster inom ekonomi – begäran om ersättning
• Akuta vårdkedjan – ansökan till hälso- och sjukvårdsstyrelsen
Efter styrelsemötet genomförde styrelsen en utbildningseftermiddag på temat verksamhetsutveckling och verksamhetsstyrning.