Pressmeddelande
Från SÄS
2012-12-19 15:31


SÄS styrelse godkände månadsrapporten för november


SÄS sjukhusstyrelse sammanträdde på onsdagen. På mötet godkändes månadsrapporten för november samt tilläggsöverenskommelsen om samlat uppdrag för den specialiserade somatiska barn- och ungdomssjukvården. Styrelsen fick också information om utvecklingsarbetet med att förbättra patientflödet på akutmottagningen.

Resultatet till och med november är minus 137,9 mnkr. Intäkterna har ökat med 2,9 procent och kostnaderna med 2,8 procent jämfört med samma period 2011. Kostnadsutvecklingen består till största delen av ökade personalkostnader och kostnader för bemanningsföretag.

Prognosen för 2012 sätts till minus 150 mnkr vilket är en avvikelse från regionfullmäktiges beslut rörande SÄS resultat för året på minus 130 mnkr. Sjukhuset har fyllt på med kompenserande aktiviteter i en åtgärdsplan under året men de får inte fullt genomslag under 2012 och därför måste en avvikelse på 20 mnkr presenteras.

SÄS fortsätter att ha korta köer

SÄS fortsätter sitt arbete för att erbjuda patienterna vård i rimlig tid och ligger i topp i Västra Götalandsregionen. Efter november månad visar sjukhuset en måluppfyllelse mot 60 dagar på 92 procent för mottagning och 89 procent för behandling. Motsvarande siffror för 30 dagar är 63 respektive 67 procent.

Utveckling av flödet på akutmottagningen

Styrelsen fick också information om akutmottagningens test när man under tre dagar i november prövade ett snabbspår för patienter med mindre allvarliga sjukdomar, som förväntas kunna gå hem efter akuta insatser.

- Syftet är att skapa en snabbare sortering av patienter utifrån deras vårdbehov. Om patienter med mindre allvarliga sjukdomar får vänta flera timmar på att träffa läkare är inte bra för någon. Det tar kraft och onödig tid när patienterna blir oroliga och undrar när det blir deras tur, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Testet var ett resultat av en omfattande kartläggning av flödet på akutmottagningen, som varit en del av utvecklingsarbetet med att förbättra det akuta somatiska flödet på sjukhuset. Efter intervjuer med patienter, närstående och medarbetare samt analyser av statistik har flera faktorer som påverkar flödet på akuten lyfts fram. Statistiken visar bland annat att omkring 60 procent av patienterna som kommer till akuten går hem efter behandling.

- De preliminära resultaten och erfarenheterna är positiva. Patienterna fick träffa läkare snabbare och den totala vårdtiden minskade. Men vi behöver testa och utveckla arbetssättet ytterligare, säger Thomas Wallén.

Barn och ungdomsmedicinska mottagningar till SÄS från 1 januari 2013

Sjukhusstyrelsen godkände också den tilläggsöverenskommelse, som gäller sjukhusets ansvar att ta över primärvårdens barn- och ungdomsmedicinska mottagningar. I överenskommelsen som gäller för år 2013 och 2014 beskrivs sjukhusets uppdrag för den samlade specialiserade barn- och ungdomssjukvården i Södra Älvsborg. Den ekonomiska ersättningen för det utökade uppdraget ligger på drygt 45 miljoner kronor per år.

- Det har funnits en stor oro för att uppdraget ska förändras när Södra Älvsborgs Sjukhus har hela ansvaret. Patienterna kan fortsatt känna trygghet i ett oförändrat uppdrag. Framför oss har vi ett arbete för att skapa en känsla av samhörighet i en ny gemensam organisation och att utveckla denna. Jag tror att detta kan medföra att vi kan dra nytta av varandras kompetenser och hitta nya samarbetsformer, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

På mötet behandlades även följande punkter

  • Styrelsen godkände SÄS rapport kring det så kallade Servicepaketet i Tehuset.
  • Remissvar med anledning av handlingsplan för implementering av FN:s konvention om barns rättigheter i Västra Götalandsregionen godkändes.
  • Information om utvecklingsarbetet inom ambulanssjukvården.


Kontaktperson: Peter Rosholm, ordförande SÄS sjukhusstyrelse, 0703-261306
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Bengtåke Johansson, ekonomichef, 033-616 10 00 Pressjouren, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF