Pressmeddelande
Från SÄS
2011-09-12 09:30


SÄS tar historiskt steg när ortopedisk vård integreras


Planerna för en utökad integrerad vård, som formades 2001, har nu förverkligats när den ortopediska vården finns samlad på ett och samma ställe. Ortopedens mottagning finns nu i ombyggda lokaler i direkt anslutning till vårdavdelningen i Tehuset. Därmed har ytterligare ett steg tagits i projektet som heter vårdutveckling 2010+, för att förverkliga planerna på en utökad integrerad vård på sjukhuset. Mottagningar ska flyttas och placeras i anslutning till vårdavdelningar i Tehuset. Därmed samlas vården för en viss patientgrupp på ett ställe och patienten kan gå till samma plats oavsett om det gäller besök på mottagning eller en planerad operation.

- Det här är ytterligare ett exempel på att SÄS är i framkant när det gäller utveckling av vården. Patientperspektivet är tydligt och vi ser fördelar för hela verksamheten där alla är vinnare, både patienter och personal, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Team som arbetar i modul på mottagning

Klicka här för högupplöst bild på team som arbetar i modul på mottagning.
Foto: Miriam Carlsson, SÄS.

 

Hela ortopedkliniken med avdelning, mottagning och administration finns nu samlad på ett våningsplan. Avdelningen finns på plan 5 i Tehuset och mottagning och administration på samma plan i de gamla sjukhusbyggnaderna.

- Jag är jätteglad att vi nu har nått hit. Det medför en rad fördelar för våra patienter och vår verksamhet när vi är nära varandra och slipper långa transportsträckor. Vi får ett ökat samarbete och större flexibilitet, vilket leder till en bättre vård, säger Josh Monastyrski, verksamhetschef på ortopedkliniken.

Med en integrerad vård blir det lättare att använda personalen på ett optimalt sätt eftersom de kan växla mellan arbete på mottagning och avdelning. Det innebär också att patienten i större utsträckning träffar samma personal och erbjuds samma kompetens. När kompetensen dessutom finns samlad blir verksamheten mindre sårbar.

Den nya mottagningen är också den första på sjukhuset som formats enligt en standardiserad modell. Undersökningsrummen är utformade så att flera olika undersökningar kan göras i samma rum.  Mottagningen är indelad i moduler där ett team ansvarar för en mindre grupp patienter. På ortopedmottagningen finns fyra moduler, varav tre har ett eget väntrum. Den fjärde modulen är barnmottagning.

- Nu får varje team ett avgränsat utrymme och kommer närmare patienterna. Det medför att vi kan vara mer lyhörda för deras behov, säger Josh Monastyrski.


Josh Monastyrski, verksamhetschef, tillsammans med
Michael Eriksson, Mattias reimer och helene Berg, medarbetare
på otropedkliniken. Foto: Miriam Carlsson, SÄS.
Klicka här för högupplöst bild.

Fakta vårdutveckling 2010+

Sjukhuset fortsätter utveckla en integrerad vård, där mottagningar flyttas och placeras i direkt anslutning till vårdavdelningar. Ombyggnadsarbetena startade våren 2010. Fortsatta ombyggnationer och omflyttningar följer fram till hösten 2013, då arbetet planeras vara klart. Den hyresgrundande investeringen ligger på 292 miljoner kronor. Ombyggnationerna berör byggnaderna 1, 2, 4, 6, 7 och 13. Det är sjukhusets gamla huvudbyggnader och den byggnad som ligger i anslutning till SÄS huvudentré. Det är många av sjukhusets verksamheter som berörs och ombyggnationerna är indelade i fyra etapper.

 



Kontaktperson: Josh Monastyrski, verksamhetschef ortopedkliniken, 033-616 11 35
Pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF