Pressmeddelande
Från (None)
2007-11-30 11:00


SÄS tar krafttag för att minska antalet vårdrelaterade infektioner


Såväl nationellt som inom SÄS föreligger en bekymmersam situation med antalet vårdrelaterade infektioner. Dessa orsakar onödigt lidande hos många patienter. Kratftag krävs för att åstadkomma en rejäl minskning.

Mätningar på SÄS
I den senaste mätningen inom medicinska och opererande specialiteterna på SÄS visade det sig att vi ligger nära riksgenomsnittet, när det handlar om vårdrelaterade infektioner. I punktprevalensmätningen som gjordes i förra veckan visade det sig att 8,3 % av patienterna på SÄS är under behandling för en vårdrelaterad infektion. Detta motsvarar på SÄS 33 vårdplatser. Kan vi reducera antalet vårdrelaterade infektioner till hälften så kan vi klara oss med nästan en hel vårdavdelningen mindre!

Processorienterat arbetssätt
Insatserna som nu krävs handlar om ett ändrat arbetssätt kopplat till det processorienterade arbetssätt som etablerats på SÄS. Arbetet leds av en processägare. Processägare Hans Ahrne, överläkare på Vårdhygien, rapporterar direkt till sjukhusledningen. I den rollen beslutar han om de riktlinjer som skall gälla och de aktiviteter som skall följa processen.

Alla kliniker, avdelningar och platsteam, som finns på sjukhuset har som uppgift att arbeta efter dessa riktlinjer. Det nya arbetssättet innebär också ett tvärprofessionellt angreppssätt vilket kommer att leda till att arbetet får ytterligare skjuts.

Med samtidiga informationskampanjer ökar förutsättningarna att lyckas med den stora utmaningen, att minska sjukhusets vårdrelaterade infektioner.

Nolltolerans mot vårdrelaterade infektioner
En modell som med fördel kan användas är den som bl.a. har utarbetats på Kirurgavdelning 4, som har infört ”nolltolerans” mot vårdrelaterade infektioner.

Alla avdelningar kommer framöver att behöva följa det arbetssättet. I arbetssättet ingår att påminna varandra om att ha en god handhygien och sprita händerna, eftersom det är den viktigaste faktorn för att förhindra smittspridning. Lika viktigt är att följa riktlinjerna i den pågående kampanjen för kortärmat i allt patientnära arbete.

Sjukhusledningen kommer att följa upp detta arbete bl a genom kvartalsvisa mätningar för att säkra att insatser görs och att vårdrelaterade infektioner minskas betydligt.



Kontaktperson: Överläkare Hans Ahrne, tfn 033-616 10 00
Chefsläkare Christer Wettervik, tfn 033-616 10 00


Läs meddelandet som PDF