Pressmeddelande
Från SÄS
2011-11-10 11:00


SÄS utökar antalet vårdplatser och förstärker bemanningen


Från och med den 1 december utökar Södra Älvsborgs Sjukhus antalet fastställda vårdplatser med 38 platser. Det beslutades vid sjukhusets samverkansmöte med de fackliga organisationerna idag. Det innebär också att bemanningen anpassas till det utökade antalet vårdplatser. Totalt handlar det om ytterligare 51 fasta heltidstjänster som ska erbjudas till visstidsanställd personal som redan arbetar på sjukhuset och ska fördelas på både sjuksköterskor och undersköterskor.

Bakgrunden till förändringen är att de principer och mål som legat till grund för bemanningen inte stämt överens med hur vårdplatserna utnyttjats. Varje vårdavdelning i till exempel den nya vårdbyggnaden Tehuset har haft 21 fastställda och tre extra vårdplatser. Även övriga vårdavdelningar har på liknande sätt haft fastställda och extra vårdplatser. De extra vårdplatserna var planerade att användas vid enstaka tillfällen när tillströmningen av patienter var hög. Men ett ökat vårdtryck har gjort att dessa vårdplatser behövts och använts mer frekvent än så. Det har lett till att avdelningarna ofta behövt kalla in extra personal, som vikarier och bemanningssjuksköterskor, eller använda övertid för att klara vården.

- Denna förändring är nödvändig och motiveras av regionens vårdplatsöversyn där SÄS i genomsnitt haft 30 överbeläggningar dagligen. Vi anpassar nu antalet vårdplatser och bemanningen för dessa för att klara vårdbehovet våra patienter har, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Förändringen bygger på en noggrann kartläggning av verksamhetschefer, vårdenhetschefer och biträdande sjukhusdirektörer, som bland annat har tittat på vårdplatsfördelning, beläggningsstatistik, ytterligare möjliga vårdplatser kopplat till bemanningsfrågor. Nu utökas antalet fasta heltidstjänster/årsarbetare i ett ansträngt ekonomiskt läge. Det innebär att sjukhusets personalresurser ska användas så optimalt som möjligt inom varje klinik för att minimera behovet av vikarier.

- De merkostnader vi har haft för övertid, vikarier och bemanningsföretag ska användas till 51 nya heltidstjänster. Tanken är att det ska bidra till att skapa en bättre situation för både våra patienter och vår personal, samtidigt som vi ska nå fram till en ekonomi i balans, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Från och med december månad kommer Södra Älvsborgs Sjukhus att ha totalt 530 fastställda vårdplatser.



Kontaktperson: Sjukhusdirektör Thomas Wallén 033-616 10 00
Kommunikationschef Maria Bohlin 0708-211934 Pressjouren 033 – 616 24 44


Läs meddelandet som PDF