Pressmeddelande
Från (None)
2008-10-30 08:30


Sjukhusstyrelsen behandlade budget och verksamhetsplan


Vid styrelsemötet behandlades budget och verksamhetsplan för 2009, rapport ”Vårdkonsumtionsmönster i Sjuhärad del 2”, information om öppna jämförelser, förslag till nedläggning av behandlingshemmet Varpen och information om beläggningen i den slutna vården vid sjukhuset.

Styrelsen beslutade godkänna budget och verksamhetsplan för 2009. Verksamheten kommer under 2009 att starkt präglas av de reduktionskrav som riktas mot sjukhuset p.g.a. resursomfördelningen i Västra Götalandsregionen och det en procentiga effektiviseringskrav som regionfullmäktige har beslutat om. Omfattning av dessa reduktioner uppgår till 200 mkr för perioden 2006 – 2011. En viktig förändring i verksamhetsplanen för 2009 är sjukhusets förändrade fokus, från ”inga köer - mer tid” till ”säker vård”. SÄS kommer under 2009 att i än högre grad än tidigare att präglas av sjukhusets processetablering. För sjukhuset kliniker kommer bl and annat kombinationen av vårdgaranti, begränsade ekonomiska ramar och teamarbete att prägla verksamheten.

Chefläkaren föredrog sjukhusets resultat kopplat till Sveriges Kommuner och Landstings rapport ”Öppna jämförelser av sjukvårdens kvalitet och resultat”. SÄS faller överlag väl ut vid jämförelser såväl med Västra Götalandsregionens övriga sjukhus som med riket i stort. Styrelsen uttryckte stor beundran för det arbete som lett fram till de fina resultaten. Styrelsen framförde ett stort tack till alla medarbetare vid SÄS som har gjort detta möjligt.

Rapporten ”Vårdkonsumtionsmönter i Sjuhärad del 2” presenterades. Rapporten utgör en del av den serie om tre arbeten angående SÄS struktur som utarbetas hösten 2008 vid Södra Älvsborgs Sjukhus. Styrelsen tog emot information om utredningsmaterialet vid mötet. Vid december månads styrelsemöte kommer SÄS styrelse att ta ställning till förslaget innan det går vidare till Hälso- och sjukvårdnämnderna för Mitten Älvsborg och Sjuhärad.

Vid dagens möte fattade styrelsen beslut om att föreslå hälso- och sjukvårdsnämnderna en nedläggning av behandlingshemmet Varpen i Skene. Behandlingsformerna vid behandlingshemmet saknar idag vetenskapligt stöd och behandling för denna patientgrupp kommer ges i öppna vårdformer.


Övriga frågor i korthet:

  • Godkännande av månadsrapport efter september
  • Yttrande över plan för närvården i Södra Älvsborg
  • Yttrande över förslag till folkhälsopolitisk policy för Västra Götaland
  • Information om lönebildning


Kontaktperson: Peter Rosholm (s), ordförande sjukhusstyrelsen, tfn 070-326 13 06,
Ingela Tuvegran, sjukhusdirektör, tfn 070-588 99 68, Lennart Ryler, administrativ direktör, tfn 070-608 13 39, Björn Gustafsson, informationschef, tfn 070-518 11 65


Läs meddelandet som PDF