Sjukhusstyrelsen tillstyrker förslaget till ändrat vårdinnehåll vid SÄS Skene.
Vid styrelsens möte idag beslöt styrelsen att för sin del godkänna sjukhusledningens förslag till ändrat vårdinnehåll i SÄS Skene. Beslutet togs efter votering där 8 ledamöter röstade för tillstyrkan av förslaget medan Sjukvårdspartiets ledamot röstade för att ärendet skulle återremitteras.
Förslaget bygger på styrelsens beslut från 29 januari 2009 där det fastslogs nya förutsättningar för den ändrade verksamheten i Skene vilket också påverkar vårdinnehållet i Borås. Sammanfattningsvis kan sägas att SÄS Skene ska:
- Vara ett modernt närsjukhus med slutenvårdsplatser och specialistverksamhet
- Ha ett välutvecklat samarbete med kommunen och primärvården
- Ha mottagningar för de vanliga sjukdomarna hos befolkningen
SÄS Skene föreslås utvecklas till ett närsjukhus med en näräldrevårdavdelning och en mix-avdelning med medicinsk, kirurgisk och ortopedisk vård med vardera 21 vårdplatser. Detta ansluter till SÄS generella koncept.
Palliativvård kan med fördel bedrivas av ett specialiserat team med uppdrag inom såväl sluten som öppen vård. Den operativa vårdplatskrävande vården kan bedrivas i åtminstone nuvarande omfattning vid mixavdelningen. Mera akut sjukvård såsom hjärtinfarktvård, rytmövervakning efter svimning och akuta skedet av ett strokeinsjuknande ingår inte i vårdinnehållet i denna typ av närsjukvårdsmodell.
Patienter som kan vårdas i närsjukvård i den här aktuella modellen utgörs av:
- Patienter med hjärtsvikt, lunginflammation, kronisk obstruktiv lungsjukdom, rosfeber, urinvägsinfektion, kronisk ischemisk hjärtsjukdom, diabetes utan medvetandepåverkan, icke-maligna blodbristsjukdomar
- Patienter med stroke efter den akuta fasen (>1-2 dygn) och patienter med resttillstånd efter stroke
- Vissa patienter med behov av rehabilitering, t.ex efter höftfraktur eller annan operation
Patienter som inte kan vårdas i närsjukvård i den här aktuella modellen utgörs av:
- Patienter som bedöms komma att behöva intensivvård
- Akut kranskärlssjuka (hjärtinfarkt, kärlkramp, bröstsmärtor)
- Patienter med behov av arytmiövervakning (svimning, vissa patienter med yrselattacker eller epileptiska anfall)
- Patienter med arytmier inkl förmaksflimmer som är aktuella för elkonvertering
- Patienter med stroke i akut fas (1-2 dygn) och ev. behov av trombolys
Dagkirurgin liksom operationsverksamheten i slutenvård i Skene har haft en positiv utveckling med mycket goda resultat. Föreliggande förslag ger en möjlighet att fortsätta med denna verksamhet i oförändrad eller ökad omfattning. Ändringen bedöms innebära en kostnadsminskning på i storleksordningen 31 mkr. Det innebär, att jämfört med det förslag sjukhusledningen presenterade för styrelsen i januari 2009 så är spareffekten nu reducerad med c:a 49 mkr. Eftersom intäktsminskningen för SÄS kvarstår oförändrad föreslås sjukhusdirektören också få i uppdrag att utreda och lägga förslag till minskat vårduppdrag till SÄS omfattande 49 mkr per år från och med 2011.
Därutöver beslöt sjukhusstyrelsen att hemställa hos hälso- och sjukvårdsnämnd 6 respektive 8 om utökad finansiering, med 22 mkr för 2009 och med 24,5 mkr för 2010 för att kompensera för den förseningseffekt som följer av ärendets uppskjutna avgörande.
Sjukhusstyrelsens majoritet ställde sig också bakom de föreslagna fastighetsinvesteringarna. De senaste årens intensiva utvecklingsarbete som har en tydlig vårdideologisk innebörd ställer höga krav på lokalernas utformning. Tehuset är ett led i detta förändringsarbete men ytterliggare förändringar av fastigheterna är nödvändiga. Bland de större fastighetsinvesteringarna kan nämnas Vårdutveckling 2010+ i Borås och Skene som förutsätter investeringar med 240 mkr respektive 113 mkr. Vidare föreslås en ny psykiatrisk vårdbyggnad, kostnadsberäknad till 73 mkr och en utbyggd infektionssjukvård till en kostnad av 30 mkr.
Styrelsen godkände det aktuella delårsbokslutet som visar på ett prognostiserat negativt ekonomiskt utfall på –75 mkr för helår men justerade årsprognosen till ett underskott på 80 mkr Verksamhetsmässigt visar rapporten emellertid på en fortsatt god utveckling både beträffande antalet behandlade patienter som tillgängligheten till vård. Måluppfyllelsen, d v s andel patienter som väntat kortare tid än vårdgarantigränserna, är efter mars månad 97 procent för mottagningsbesök, 78 procent för behandling samt 100 procent för besök inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Mer information och yrkanden finns att hämta på www.vgregion.se/sas.