Pressmeddelande
Från (None)
2009-06-18 13:00


Sjukhusstyrelsen godkänner förslaget till Genomförandeplan SÄS Borås/Skene


Förslaget till genomförandeplan för aktuella förändringar i vårdstrukturen för SÄS redovisades ingående av Ingela Tuvegran.

En första del i planen innebär att nattakuten vid SÄS Skene stängs och att funktionen flyttas till SÄS Borås. Förändringen är planerad till den 1 september i höst. Resultatet av genomförda risk- och konsekvensanalyser visar på att de befarade negativa konsekvenserna av åtgärden blir begränsade ur såväl patient- som medarbetarsynpunkt.

Samtidigt pågår nu en utredning för att belysa hur den kirurgiska verksamheten i Skene kan utökas. Utredningen skall vara klar 1 september med ambitionen att förslagen skall genomföras under 1:a kvartalet 2010.

Under 2011 skall planen vara genomförd i både Borås och Skene, vilket för Skenes del bl.a. innebär att två vårdavdelningar är ombyggda och i drift. Från 2012 skall verksamheterna i Borås och Skene fullt ut bedrivas enligt intentionerna i planen.

Månadsrapporten för maj visar på en kraftigt ökad verksamhet inom den öppna vården (läkarbesök + 4,7% och sjukvårdande behandling + 7,9%). Den slutna vårdens omfattning har däremot minskat (vårddagar – 7,3%). Utvecklingen är resultatet av en övergång till mera vård i öppna vårdformer och kortare vårdtider inom den slutna vården.

Tillgängligheten är mycket god. Efter maj månad har 97% av patienterna vid mottagningarna genomfört besöket inom garantitidens gränser. Motsvarande tal avseende väntan till behandling är 83%.

Rapporten visar på ett ansträngt ekonomiskt läge. Resultatet för maj är ett budgetöverskridande på 29,2 mkr. Prognosen för helår är ett underskott på 58 mkr. Rapporten redovisar även arbetet för att uppnå ekonomisk balans på längre sikt.

Nu genomförs en anpassningsplan som syftar till att minska kostnaderna med sammantaget 200 mkr. Under 2008 genomfördes åtgärder med en helårseffekt 2009 på knappt 50 mkr. För åren 2009 och 2010 finns därutöver identifierade sparåtgärder om 78 mkr som skall genomföras. Skeneomställningen innebär därutöver en kostnadsminskning på 30 mkr.

De beskrivna åtgärderna räcker inte till för att åstadkomma en långsiktig budgetbalans. Som ett led i beställningsarbetet planeras därför en överläggning med Regionstyrelsen och Hälso- och sjukvårdsnämnd 8 om en begränsning av SÄS uppdrag i en omfattning som kostnadsmässigt uppgår till knappt 50 mkr.

Styrelsen godkände enhälligt Genomförandeplanen och Månadsrapporten.

Björn Gustafsson
Informationschef



Kontaktperson: Peter Rosholm, styrelseordförande, tfn 0703-26 13 06
Ingela Tuvegran , sjukhusdirektör, tfn 0706-88 99 68 Lennart Ryler, administrativ direktör, tfn 0706-08 13 39 Björn Gustafsson, tfn 0705-18 11 65


Läs meddelandet som PDF