Pressmeddelande
Från (None)
2007-12-13 15:00


Sjukhusstyrelsens möte 13 december 2007


Bland de frågor som dominerade dagens möte märktes:
- Arbetet med kostnadsanpassning
- Utvärdering av den sommartid stängda akutmottagningen vid SÄS, Skene
- Upphandling av viss ambulansverksamhet

Ingela Tuvegran redovisade hur arbetet med att möta den kommande minskningen av sjukhusets intäkter skall organiseras. Minskningen är en konsekvens av den resursfördelningsmodell som regionen tillämpar och innebär i princip, att verksamheten nästa år skall ha samma omfattning som 2007 men bedrivas till en lägre kostnad. Sammantaget skall kostnaderna t.o.m. 2009 minska med 125 mkr.

Arbetet skall bedrivas utifrån följande utgångspunkter:
- Målbild 2010 ligger fast
- Processinriktningen ligger fast
- Vårdgarantin skall infrias
- Vårdrelaterade infektioner skall minska markant
- Samordnad bemanning gäller som utgångspunkt för schemaläggning

Redovisningen omfattade också aktivitetsplaner för Tehuset, olika följdprojekt och beräknade tidpunkter när olika åtgärder beräknas få genomslag. Betydelsen av att genomföra ombyggnaden i Skene betonades. Först när alla aktiviteter är genomförda uppnås den fulla ekonomiska effekten. Enligt sjukhusledningens bedömning kan detta ske först 2010.

Ett viktigt första steg blir när chefläkaren i januari 2008 redovisar resultaten av en pågående patientinventering vilken får betydelse bl.a. för inflyttningen i Tehuset.

Styrelsen uttalade sitt fulla stöd för anpassningsprogrammet, betonade vikten av att utvecklingsarbetet bedrivs enligt dess intentioner och att ombyggnaden vid SÄS, Skene fullföljs snarast.

Akutmottagningen vid SÄS, Skene var i somras stängd från den 2 juli till den 6 augusti. I samband med att beslutet om stängning fattades, beslöts också att effekterna av stängningen skulle utvärderas. Av den redovisade utvärderingen framgick bl. a. att:
- AVC i Borås tog i genomsnitt per natt emot 1,8 patient som utan stängning skulle ha fått vård i Skene
- Den verksamhetsmässiga effekten i Borås var marginell

- Påverkan på ambulansorganisationen kunde hanteras med befintlig organisation
- Stängningen innebar en besparing under stängningstiden (35 nätter) på 130 000 kr.

Styrelsen godkände rapporten och beslöt att översända den till Hälso- och sjukvårdsnämnd 8.

Driften vid ambulansstationerna i Herrljunga, Lerum och Ulricehamn har varit föremål för upphandling. Redan när upphandlingen startade informerades om att SÄS gjort en kalkyl över kostnaden för att driva stationerna i egen regi och det förutskickades att upphandlingen skulle avbrytas om de inkomna anbuden översteg nivån för kalkylerad kostnad för drift i SÄS egen regi. Det har nu visat sig att drift i egen regi är fördelaktigast varför styrelsen beslöt att avbryta upphandlingen.



Kontaktperson: Styrelsens ordförande Peter Rosholm, tfn 070-3261306
Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tfn 070-5889968 Informationschef Björn Gustafsson tfn 070-5181165


Läs meddelandet som PDF