Pressmeddelande
Från (None)
2008-01-30 13:30


Sjukhusstyrelsens möte 30 januari 2008


På sjukhusstyrelsens möte behandlades bland andra följande ärenden:

Bokslut och årsredovisning för 2007

Vårdproduktionen har ökat, både jämfört med 2006 och jämfört med den beställda volymen. Fler individer har fått vård vid sjukhuset och antalet planerade läkarbesök har ökat. Tillgängligheten har också förbättrats avsevärt vad gäller väntetid till behandling, närmare 80 procent av patienterna får nu sin behandling inom tre månader. Målet är dock att nå upp till 100 procent.

Det ekonomiska bokslutet för 2007 visar för första gången på sju år ett negativt resultat. Om man avräknar de kostnader för utvecklingsinsatser om 12,7 mkr SÄS haft tillåtelse att använda av eget kapital, blir resultatet för sjukhusets ordinarie verksamhet –24,7 mkr, vilket är mindre än en procent av den totala budgeten.

Främsta orsaken till det negativa resultatet är att sjukhuset befinner sig mitt i anpassningen till minskade ekonomiska resurser, samtidigt som tillgängligheten ska förbättras. Kostnadsökningen jämfört med 2006 var 5,5 procent, varav personalkostnadsökningen 4 procent.

Åtgärder för kostnadsanpassning från och med 2008

Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran redovisade en plan för genomförande av ett antal åtgärder som föranleds främst av den medicinska utvecklingen, SÄS åtagande samt ändrade ekonomiska förutsättningar. Bland annat kommer följande åtgärder att vidtas:

  • Etablering av patienthotell
  • Etablering av närsjukvårdsavdelning för multisjuka äldre
  • Etablering av palliativ vårdenhet
  • Inflyttning i Tehuset

Planen innefattar ett antal steg som måste genomföras under de närmaste åren, där målet är att SÄS ska kunna ge effektiv och ändamålsenlig vård med god tillgänglighet till minskad kostnad.

Styrelsen godkände förslaget.

Utbyggnad av MR-funktionen

Magnetresonanstomografi, förkortat MR eller MRT, är en undersökningsteknik där man förutom kroppens ben även kan se mjukdelar såsom buk, kärl, hjärna, hjärta och kroppsvätskor. Detta sker utan att patienten utsätts för strålning.

Sjukhusets MR-kamera är nu drygt 13 år gammal, och uppfyller inte längre kraven på det som i dag betecknas som normal standard. Funktionaliteten kan inte heller längre garanteras, och kameran måste därför bytas ut.

Samtidigt har behovet av denna typ av undersökningar ökat starkt, väntetiden för oprioriterade patienter är omkring 40 veckor trots extra insatser. Väntetiderna kan i vissa fall leda till onödigt långa sjukskrivningar. För att kunna minska väntetiden behövs därför ytterligare en MR-kamera. Den ökade kostnaden för verksamheten uppvägs bland annat genom att färre ”traditionella” röntgenundersökningar behöver genomföras, och att SÄS kan köpa färre undersökningar från annat håll.

Styrelsen begär tillstånd till den föreslagna utbyggnaden av MR-kapaciteten och att SÄS får disponera 27 mkr av regionens utrustningsanslag för inköp av två MR-kameror.

Ambulansupphandlingen

De ambulansföretag som lämnat offerter på ambulansverksamheten i Herrljunga, Lerum och Ulricehamn har ansökt hos länsrätten om överprövning av SÄS beslut att behålla verksamheten i egen regi.

Även efter viss korrigering är SÄS eget anbud drygt 700 000 kr lägre än lägsta externa anbud. SÄS har lämnat ett yttrande till länsrätten, i vilket man bestrider överprövningen.



Kontaktperson: Styrelsens ordförande Peter Rosholm, tfn 070-3261306
Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tfn 070-5889968


Läs meddelandet som PDF