Pressmeddelande
Från SÄS
2012-10-08 08:00


Skaffa dig bättre levnadsvanor till hösten


Välkomna till de hälsofrämjande föreläsningarna på Södra Älvsborgs Sjukhus. Nu är höstens program klart. Som vanligt är föreläsningarna alltid på torsdagar. Fem av vårens sju föreläsningar kommer att äga rum på SÄS i Borås och resterande på SÄS i Skene. De ämnen som tas upp i Skene är fysisk aktivitet och tobak.

Facebook SÄSNytt för i år är att facebook används både för att sprida information och föra dialog. Nu finns det möjlighet att också ställa frågor direkt till sjukhusets experter och prata, kring de olika teman som tas upp
på föreläsningarna, via facebook.

-Vi vill gärna få  återkoppling på våra föreläsningar och hoppas att de som besöker oss på facebook även vill föra en dialog kring levnadsvanor med varandra, säger Anna Cavrak, metodutvecklare,  och  planerings-ansvarig. Vi är angelägna att nå så många som möjligt och det ska bli spännande att se hur stort intresset är.

Den första föreläsningen handlar om sömn. Sömn är viktig för vår hälsa, men var tredje person har till och från sömnproblem. Försämrad sömn kan leda till försämrad livskvalitet och ibland också ökad risk för sjukdom, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar och depressioner.

Det är Hedvig Kjellin, legitimerad sjukgymnast, och Sylvide Persson, socionom som föreläser om sömn och hur man skapar goda förutsättningar för sömn.

- De personer som kommer till våra föreläsningar uttrycker att de inte har fungerande rutiner för att komma till rätta med sina sömnbesvär, säger Hedvig Kjellin. Sömnbesvär kan se olika ut och bero på flera faktorer.  Vi kommer att förmedla olika verktyg för hur man på egen hand kan förbättra sin sömn.

Sylvide Persson och Hedvig Kjellin som föreläser om sömn, den första föreläsningen i den hälsofrämjande föreläsningsserien. Foto Bo Haglund, Fotomedia.

En av frågeställningarna i föreläsningen är "sover du så dåligt som du tror?"

- Många har en felaktig föreställning om vad god sömn är och bara den oron i sig kan leda till sömnproblem, menar Sylvide Persson. En naturlig och tillräcklig sömn kan se ut på flera olika sätt utifrån bland annat ålder och livssituation. Det har faktiskt hänt att en del av våra åhörare fått reda på att deras sömn duger som den är och gått hem och sovit gott bara av den anledningen, avslutar Sylvide Persson.

Kostnadsfria föreläsningar inom sju teman

Alla intresserade kan ta del av den kunskap som sjukhusets föreläsare förmedlar inom sju teman; sömn, matvanor, fysisk aktivitet, alkohol, stresshantering, tobak och beteendeförändring.  Ingen anmälan är nödvändig.

Höstens  program
11 oktober – Sömn, Borås
18 oktober – Matvanor, Borås
25 oktoer – Fysisk aktivitet, Skene
8 november – Alkohol, Borås
15 november – Stresshantering, Borås
22 november – Tobak, Skene
29 november – Beteendeförändring, Borås

Tid: kl 18:00 – 19:30
Plats: Elin Odenkrantssalen SÄS Borås
Konferenslokal Arne Aldman, SÄS Skene

Föreläsningarna ger dig som besökare grundläggande fakta i ämnet samt belyser vad man själv kan göra för att främja sin hälsa. Vi vill ge dig inspiration och konkreta redskap för ett friskare liv. Föreläsare är sjukhusets egna specialister med bred kompetens och lång erfarenhet inom respektive område.

Läs mer på webbplatsen för hälsofrämjande sjukhus  www.vgregion.se/sas/halsa

Ställ gärna frågor och diskutera på facebook. 

www.facebook.se/sodraalvsborgssjukhusvgr

 



Kontaktperson: Anna Cavrak, metodutvecklare, tfn 033-6161000


Läs meddelandet som PDF