Pressmeddelande
Från SÄS
2011-11-30 11:30


Hög kvalitet på sjukvården på SÄS visar den nationella undersökningen Öppna jämförelser


Sedan flera år tillbaka ligger sjukhuset i topp inom bland annat hjärtsjukvård och kvinnosjukvård.
Årets undersökning Öppna jämförelse visar att SÄS fortsätter att vara en av de bästa vårdgivarna i landet när det gäller hjärtsjukvård.

Hans-Göran Hagström, medicinsk direktör SÄS- En viktig orsak till det goda resultatet är kompetenta läkare som snabbt kan ställa rätt diagnos och behandla patienter med misstänkt hjärtinfarkt, säger Hans-Göran Hagström, sjukvårdsstrategisk chef på SÄS.

En annan orsak är IT-stödet hjärtjournalen som infördes på SÄS 2005. Systemet är unikt i Sverige och påminner läkarna om de insatser som ska göras.

Även kvinnosjukvården visar på god kvalitet och hög grad av effektivitet i årets mätningar. Sjukhuset genomför färre antal kejsarsnitt vid normala graviditeter och har färre kvinnor som drabbas av svåra bristningar i samband med förlossning jämfört med regionen och övriga landet. Även när det gäller operation av livmoderframfall har patienter vid SÄS färre komplikationer eller besvär efter operationen än i övriga landet.
- Vi har en lagom stor kvinnoklinik med barnmorskor som har en bred erfarenhet av både normala och komplicerade förlossningar. Dessutom har vi bra rutiner och kontinuitet för uppföljning och återkoppling inom verksamheten, säger Karin Pihl gynekolog på kvinnokliniken SÄS.

För sjätte året i rad presenterar Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner Landsting rapporten Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet.
- Undersökningen ligger till grund för flera av våra utvecklingsarbeten eftersom mätningarna hjälper oss att upptäcka trender som är ogynsamma. Dessutom får medborgarna en oberoende bedömning av kvaliteten på vården, säger Hans-Göran Hagström.

Goda resultat inom andra områden

  • Ögonsjukvården visar toppresultat vid synförbättring efter kataraktoperation.
  • Infektionssjukvården ligger i topp när det gäller viruskontroll hos HIV-patienter. 
  • Inom ortopedi visar sjukhuset ett bättre utfall än riksgenomsnittet när det gäller omoperation inom två år vid höftproteskirurgi.

Rapporten finns att läsa på www.skl.se eller www.socialstyrelsen.se

Högupplöst bild Hans-Göran Hagström, sjukvårdsstrategisk chef SÄS



Kontaktperson: Hans-Göran Hagström, medicinsk direktör, 033-616 10 00


Läs meddelandet som PDF