Pressmeddelande
Från SÄS
2011-06-23 13:30


Korta väntetider på SÄS trots fortsatt tufft ekonomiskt läge


Under torsdagens styrelsemöte redovisade Södra Älvsborgs Sjukhus ett ekonomiskt resultat på minus 81,3 mkr sämre än budget för årets första fem månader. Åtgärderna för att nå en ekonomi i balans som styrelsen fattade beslut om den 27 april 2011 har ännu inte hunnit ge full effekt. Det är framförallt kostnaderna för bemanningsföretag som har fortsatt att öka. Anledningen är främst brist på specialistkompetens och överbeläggningar som kräver extra resurser. Samtidigt ser sjukhuset att kostnaderna för sjukfrånvaro och övertid minskat de två senaste månaderna, vilket är positivt. Även kostnaderna för köpt vård har gått ner.

- Vi börjar se effekter av åtgärdsprogrammet men sjukhuset har fortfarande ett arbete att göra för att komma tillrätta med underskottet. Styrelsen följer detta noga och vi har fullt förtroende för ledningens plan att komma till rätta med underskottet, säger Peter Rosholm (s), sjukhusstyrelsens ordförande.

Samtidigt har sjukhusets prestationer ökat såväl för öppenvård som för slutenvård. Södra Älvsborgs Sjukhus fortsätter därför att uppvisa mycket goda siffror för vårdgaranti och väntetider. Efter maj månad visar sjukhuset en måluppfyllelse mot 60 dagar på 86 procent för mottagningsbesök och 88 procent för behandling. Mot 90 dagar, som är vårdgarantigränsen idag, är måluppfyllelsen i det närmaste 100 procent.

- Många kliniker har arbetat fram bra rutiner för att öka sin tillgänglighet och korta väntetider. Därför tror jag vi har alla förutsättningar att nå vårt mål för april 2012 att ha väntetider till ett första besök på 30 dagar, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör på Södra Älvsborgs Sjukhus.


Övriga punkter på agendan:

  • Beslut om att ta emot ett arv
  • Rapport till hälso- och sjukvårdsutskottet om genomförande av Västra Götalandsregionens ägaruppdrag för akutmottagningar
  • Information om budget- och beställningsarbete
  • Anmälningsärenden

 



Kontaktperson: Peter Rosholm (s), ordförande sjukhusstyrelsen, 0703-26 13 06
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Lennart Ryler, ekonomichef, 033-616 10 00


Läs meddelandet som PDF