Pressmeddelande
Från SÄS
2014-10-24 19:00


Priser till utvecklingsarbeten avslutade SÄS forsknings- och kvalitetsdagar 2014


Det blev personbästa - med sjukhusdirektörens ord - för årets upplaga av SÄS forsknings- och kvalitetsdagar 23-24 oktober. Många goda exempel på utvecklingsarbete har presenterats i form av föreläsningar och postrar, varav några belönades med priser som avslutning på evenemanget.

Alla pristagare i SÄS forsknings- och kvalitetsdagar 2014.
Pristagarna vid forsknings- och kvalitetsdagarna 2014. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.

Vinnarna vid forsknings- och kvalitetsdagarna

Kvalitetspriset

Från narkos till lokalbedövning vid behandling av åderbråck
Kärlteamet, kirurgkliniken representerat av sjuksköterskan Ingalill Bengtsson

Motivering: " Kirurgklinikens kärlsektion har genom kunskap och mod etablerat en för kliniken ny metodik – radiofrekvensmetoden. Man har skapat ett bättre arbetssätt som ger stor patientnytta och samtidig kortare och mer kostnadseffektiva behandlingar. Ett konsekvent genomförande, tydliga resultat och nöjda patienter gör detta bidrag till årets vinnare på SÄS".

 

Ingalill Bengtsson
Sjuksköterskan och teamledaren Ingalill Bengtsson representerade gruppen som vann årets kvalitetspris. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.

– Jag är överrumplad, överraskad och mycket glad, säger Ingalill Bengtsson. Det är förstås roligt att vårt  förbättringsarbete uppmärksammas positivt. Och den utvecklade metoden är något som verkligen kommer patienterna till del. 

Kort om ämnet: Åderbråck (varicer) behandlas numera på kirurgmottagningen med en metod som innebär ett betydligt mindre kirurgiskt ingrepp. Det är mer skonsamt för patienten, minskar sjukskrivningstider och sparar också resurser på sjukhuset i form av minskat behov av narkos- och operationspersonal.

Forskningspriset

Farmakologisk behandling baserad på fekalt kalprotektin hos patienter med ulcerös kolit med hög risk för återfall
Anders Lasson, överläkare medicin- och onkologkliniken

Motivering: "För en klinisk patientnära forskning som ökar kunskapen och förbättrar omhändertagandet av patienterna. I den experimentella studien har fekalt kalprotektin prövats som ett tecken på tidig inflammatorisk aktivitet. Studiens resultat indikerar att fekalt kalprotektin kan användas som en indikator för att anpassa medicineringen för personer med ulcerös colit".

Anders Lasson
Anders Lasson - vinnare för andra gången, för fortsatt forskning inom samma område. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.

– Först och främst är jag glad över att min forskning uppmärksammas på detta sätt, säger Anders Lasson. Det finns en stor potential med patientnyttan i detta. Det är en av fördelarna med sådan patientnära forskning som vi kan ägna oss åt här på SÄS. Jag har dessutom redan fler idéer om hur jag skulle vilja gå vidare.

Kort om ämnet: Studien är en av fyra som ingår i Anders Lasson kommande doktorsavhandling. Syftet med just denna studie var att utvärdera om ett visst protein som finns i de vita blodkropparna, fekalt lakprotektin, kan användas för att styra den medicinska behandlingen. Proteinet är en markör på tidig inflammation.

Vinnare bästa poster

Raka spåret HIA dagvård
Anette Petersson och Johanna Larsson, HIA, hjärt-lungkliniken

Motivering: "HIA dagvårds poster beskriver på ett tydligt sätt processen med ett strukturerat omhändertagande av flimmerpatienter inför elkonvertering. Man har fått med både en tydlig beskrivning av metoden och samtidigt kryddat postern med patienternas återkoppling. Postern är överskådlig och lätt att ta till sig ".



Johanna Larsson och Anette Petersson.
Johanna Larsson, sjuksköterska och Anette Petersson, undersöterska på HIA har själva haft idén till hur postern skulle utformas. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.

– Det är fantastiskt roligt men väldigt överraskande att vi vann, säger Anette Petersson och Johanna Larsson. Men det viktiga är inte bara postern utan lika mycket det arbete den presenterar, och det är roligt att få credit för. Vår tanke med själva postern är att den ska vara enkel att läsa och förstå. Den röda bakgrunden symboliserar hjärtat. 

Kort om ämnet: HIA har arbetat fram ett nytt arbetssätt och rutiner för att ta hand om personer med förmaksflimmer, en patientgrupp som ofta behöver komma flera gånger för elkonvertering. Istället för att de som tidigare först får vänta på akutmottagningen eller ta upp vårdplatser på HIA har man nu utvecklat dagvården. Det har också blivit lättare för patienterna att ringa till avdelningen för att tillsammans med personalen planera vården. Detta har lett till tryggare patienter, bättre patientflöde och avlastning för akuten och HIA.

Vinnare bästa framförande

Hjärngodis - med kroppen för knoppen
Sveneric Roslin, rehabiliteringskliniken
Motivering: "Träna hjärnan, rör på kroppen och ät broccoli – det är receptet för att leva ett friskare liv som presenteras i denna inspirerande föreläsning. Med en stor portion humor, god publikkontakt och vackra bilder berättar Sveneric Roslin hur vi med enkla medel och på ett livsbejakande sätt kan leva sundare och ta hand om oss själva i vardagen".

Sveneric Roslin

Sveneric Roslin, sjukgymnast och enhetschef på rehabiliteringskliniken, fick med sig publiken vid sitt framträdande. Foto: Pernilla Lundgren.
Högupplöst bild.

– Jag vill bara säga en sak, sade Sveneric Roslin vid prisutdelningen. Body, brains och broccoli!

Kort om ämnet: Sveneric Roslin berättar om hur motion, kost och andra viktiga faktorer påverkar hjärnan och kroppen och gör det möjligt att leva ett aktivt liv så länge som möjligt. Utöver kunskap, tänkvärdheter och glad skratt fick åhörarna var sin liten medicinburk med nyttigheter som valnötter och mörk choklad. Också broccoli lyftes fram som supernyttighet. Vikten av att röra på sig var ett av de viktigaste budskapen i denna medryckande föreläsning som Sveneric också höll vid temakvällen för allmänheten tidigare i veckan.

Fakta om SÄS forsknings- och kvalitetsdagar 



Kontaktperson: Vinnarna, via pressjouren tfn 033-616 2444
Maria Bohlin, kommunikationschef tfn 0708-21 19 34


Läs meddelandet som PDF