Varje kvartal görs mätningar över SÄS antibiotikaanvändning och siffrorna från första kvartalsrapporten 2011 visar att användningen av antibiotika med brett spektrum fortsätter att minska. Cefalosporiner, en typ av bredspektrumantibiotika, har sedan 2008 minskat konstant och nu uppmärksammar Smittskyddsinstitutet det goda resultatet i ett pressmeddelande och framhåller sjukhusets arbetssätt för att minska användningen av preparatet.
- Vi är mycket stolta över att vårt arbete uppmärksammas nationellt, säger Anders Lundqvist, infektionsläkare, som har 25 procent av sin arbetstid avsatt till att arbeta med att förbättra antibiotikaanvändningen på SÄS.
En viktig anledning till förbättringen är datasystemet SAI som infördes 2008. När antibiotika ska ordineras får förskrivaren motivera varför och registrera till vilken diagnos preparatet sätts ut. Detta resulterar i viktig statistisk information över användningen av antibiotika på sjukhuset.
- Med hjälp av statistiken kan vi identifiera vid vilka antibiotikaordinationer vi kan påverka och förändra behandlingen så att vanligt penicillin används så ofta som möjligt, förklarar Anders Lundqvist.
- En annan viktig faktor är att läkarna på sjukhuset har visat stor förståelse för vikten av optimerad antibiotikaanvändning.
I samband med att bredspektrumantibiotika, som ökar risken för resistensproblematik, minskar, ordineras allt oftare vanligt penicillin. Under 2011 är en av målsättningarna att minska all användning av antibiotika på sjukhuset.
- Det är en utmaning eftersom modern sjukvård med exempelvis transplantationer, proteskirurgi och cytostatikabehandling oundvikligen innebär en stor risk för infektioner. Utmaningen består i att minska antibiotikaanvändningen utan att riskera patientsäkerheten, säger Anders Lundqvist.
Under våren, har han tillsammans med Lisbeth Karlsson, överläkare på vårdhygien, inlett en serie möten med varje enskild klinikledning. Mötena, som kommer att hållas regelbundet varje år, syftar till att identifiera förbättringsområden gällande antibiotikabehandling och vårdhygien. Fungerande vårdhygien är också av största vikt för att minska risken för spridning av resistenta bakterier.
Pressmeddelande från smittskyddsinstitutet
Högupplöst bild Anders Lundqvist