Pressmeddelande
Från SÄS
2013-07-12 18:30


Smittspårning pågår efter att två personer insjuknat i mässling


En person har, efter resa i ett annat land där mässling är vanligt, insjuknat i mässling och vårdats på Södra Älvsborgs Sjukhus. Ytterligare en person i Sjuhärad har sedan insjuknat i misstänkt mässling. Om det finns ett samband mellan dessa två individer är ännu oklart. Mässlingvirus är en luftburen smitta varför det finns risk att ytterligare mottagliga personer kan ha smittats.

SÄS har i dialog med Smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen identifierat personal och patienter i riskzonen, som kan ha utsatts för smitta på sjukhuset.

Den som tidigare haft mässling är immun och kan varken insjukna eller sprida smitta vidare. Alla som blivit vaccinerade mot mässling har som regel också ett mycket gott skydd mot sjukdomen. Vaccin mot mässling introducerades i Sverige under 1970-talet och har ingått i det allmänna barnvaccinationsprogrammet i Sverige sedan 1982. Eftersom barn i Sverige vaccineras mot mässling först vid 18 månaders ålder är yngre ovaccinerade barn en riskgrupp för att insjukna vid smittspridning.

Inkubationstiden för mässling är som regel 10 dagar men kan variera från 7-20 dagar. Vid mässling insjuknar man med feber, ögonirritation, torrhosta som efter några dagar följs av fläckigt utslag som börjar i ansiktet och sprider sig ner över bål, armar och ben.

Vid misstanke om mässling ska man ringa 1177 (Sjukvårdsrådgivningen). Vid behov av läkarundersökning ger Sjukvårdsrådgivningen anvisning om vilken mottagning man ska söka. Personer med misstänkt mässling ska undersökas i isoleringsrum för att inte smitta andra i väntrum.

Läs mer om mässling

Smittskydd Västra Götaland

Fakta om mässling på 1177.se



Kontaktperson: Jerker Isacson, chefläkare, 033-616 10 00
SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF