Händelsen är föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.
Den aktuella händelsen inträffade i samband med förlossning. Vid kontroll inom mödrahälsovården konstaterades att barnet låg i så kallat sätesläge vilket innebär särskilt omhändertagande i samband med förlossning. Försök gjordes enligt etablerad rutin att vända barnet. Detta misslyckades. Beslut togs att planera för normal förlossning. Förlossningen förlöpte normalt men barnet var livlöst vid födseln och dess liv gick inte att rädda.
Efter händelsen har sjukhusets rutiner för handläggning av förlossning vid sätesläge reviderats.
Varför anmälan enligt Lex Maria
Biträdande chefläkare anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten, en objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning. Ett annat syfte är att patienten och/eller dennas närstående ska får klarhet i vad som har hänt och varför vårdskadan uppkommit.