Pressmeddelande
Från SÄS
2012-12-14 13:43


Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler ett patientärende till Socialstyrelsen enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelsen är föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Fallet gäller en drygt 80-årig man som inkom med tecken på stroke. Han genomgick initiala undersökningar bland annat med datortomografiröntgen av hjärnan. Då utredningen talade för blodpropp som orsak insattes propplösande behandling efter konsultation med neurologläkare. Under behandlingen försämrades patienten men han bedömdes av läkare som stabil utifrån den aktuella sjukdomen.

Senare under dygnet då patientens försämrade situation kvarstod visade undersökning med ny hjärnröntgen att patienten fått hjärnblödning, sannolikt som komplikation till den blodpropplösande behandlingen. Om komplikationen misstänkts tidigare eller patientens försämrade status uppmärksammats mer skulle ytterligare åtgärder ha vidtagits för att försöka minska utvecklingen eller omfattningen av skadan. Patienten avled efter ungefär två veckor.

Varför anmälan enligt Lex Maria?

Chefläkaren anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. En objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.



Kontaktperson: Chefläkare Jerker Isacson, tfn 033-616 1000
Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF