Pressmeddelande
Från SÄS
2012-11-20 14:55


Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler ett patientärende till Socialstyrelsen enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Fallet gäller en man i trettioårsåldern som tidigare har neurologisk sjukdom och skada. Mannen sökte akut på grund av ökad ostadighet och talsvårigheter under det senaste dygnet. En noggrann klinisk undersökning och utredning med datortomografiröntgen kunde inte påvisa något sjukdomstillstånd som förklarade besvären. Man misstänkte därför en ospecifik neurologisk påverkan.

Då besvären kvarstod återkom patienten och man gjorde en mer omfattande undersökning med magnetkamera. Denna påvisade en liten infarkt (stroke) i hjärnstammen. Patienten lades in på sjukhuset för utredning och behandling. Målet är att alla patienter med stroke ska behandlas akut för bästa resultat. Tillståndet har i detta fall inte uppenbart förvärrats på grund av att diagnosen dröjde.

Händelsen har varit föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Varför anmälan enligt Lex Maria?

Chefläkaren anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. En objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.



Kontaktperson: Chefläkare Jerker Isacson, tfn 033-616 1000
Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF