Pressmeddelande
Från SÄS
2013-03-27 10:03


SÄS anmäler idag ett patientärende till Socialstyrelsen enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelsen har varit föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Händelsen gäller en man i 60-årsåldern som kom till sjukhuset efter 3-4 dagar med halsont, vissa sväljningssårigheter och andningsbesvär. Vid ankomsten till akutmottagningen hade han ca 40 grader feber. Undersökning visade inget allvarligt enligt den bedömning som gjordes och man misstänkte en oklar infektion som orsak till besvären. Läkare planerade för inläggning efter provtagning och diskussion med infektionsläkare. På grund av ett misstag fördröjdes provtagningarna.

Patienten undersöktes ytterligare ett par gånger då sjuksköterska upplevde att han försämrades och blev mycket påverkad vid hosta. Däremellan uppfattades han inte som allvarligt sjuk. Viss inhalationsbehandling gavs. Efter fem timmar, vid tiden för inläggning på sjukhuset försämrades mannen ytterligare och narkosläkare tillkallades. Han fick andnings- och hjärtstillestånd. När en andningstub sattes ned såg man att han hade struplocksinflammation (epiglottit) som är ett livshotande tillstånd och inte på vuxna normalt går att se vid en vanlig rutinundersökning. Patienten avled senare.

Varför anmälan enligt Lex Maria?

Chefläkaren anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. En objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.


 



Kontaktperson: Chefläkare Jerker Isacson, tfn 033-6161000
Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF