Pressmeddelande
Från SÄS
2011-04-28 12:30


Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler idag ett patientärende till Socialstyrelsen enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelsen har varit föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Fallet gäller en man i 40-års ålder med kända diskbråck i ryggen. Han kom till akutmottagningen på grund av förvärrade besvär. Läkaren som undersökte honom fann inga tydliga symtom på nervpåverkan och diskuterade den fortsatta handläggningen med en ortopedläkare. Man beslöt om uppföljning, bland annat med magnetkameraundersökning. På grund av brister i rutiner och kommunikation kom de initiala symtomen att underskattas och utredningen att fördröjas. Patienten opererades akut för sina besvär med då tydlig nervpåverkan knappt tre dygn senare. En del besvär kvarstår och fördröjningen kan ha bidragit till detta.

Varför anmälan enligt Lex Maria?
Chefläkaren anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. En objektiv utredning av händelsen görs enligt Socialstyrelsens metod för händelseanalys. Det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.



Kontaktperson: Chefläkare Jerker Isacson, tfn 033-6161000


Läs meddelandet som PDF