Pressmeddelande
Från (None)
2008-11-19 09:30


Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler idag ett patientärende till Socialstyrelsen enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.
Händelsen berör en patient som genomgick en undersökning av grovtarmen med samtidig provtagning. I efterförloppet drabbades patienten av buksmärtor och fick vid kontakt med sjukvården rådet att avvakta hemma. 3 dagar efter ingreppet avled patienten i hemmet, undersökning visade att en bristning i grovtarmen orsakat bukhinneinflammation.

Sjukhusets analys har påvisat brister i patientinformationen. Den skriftliga informationen till våra patienter har omarbetats och sjukvårdsrådgivningen har fått bättre underlag till rådgivning i liknande situationer.

Varför anmälan enligt Lex Maria?
Biträdande chefläkare anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten, en objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning. Ett annat syfte är att patienten och/eller dennas närstående ska får klarhet i vad som har hänt och varför vårdskadan uppkommit.



Kontaktperson: Biträdande chefläkare Claes-Håkan Björklund, tfn 033-6161000


Läs meddelandet som PDF