Pressmeddelande
Från (None)
2010-03-19 00:00


Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler idag ett patientärende till Socialstyrelsen enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelsen har varit föremål för noggranna genomgångar  för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Händelsen berör en man som sökte akut vård på grund av symptom från pungen i form av hudförändringar, svullnad och smärta. Han fick behandling för hudsymptomen men sökte åter två dagar senare då smärtan kvarstod. Vidare utredning visade då ett tillstånd med störd blodcirkulation till en testikel. Patienten opererades akut men testikeln gick inte att rädda.

Varför anmälan enligt Lex Maria?
Chefläkare anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten, en objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning. Ett annat syfte är att patienten och/eller dennas närstående ska får klarhet i vad som har hänt och varför vårdskadan uppkommit.

 

 

 



Kontaktperson: Chefläkare Claes-Håkan Björklund, tfn 033-6161000


Läs meddelandet som PDF