Pressmeddelande
Från (None)
2010-04-29 10:44


Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler idag ett patientärende till Socialstyrelsen enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelsen har varit föremål för noggranna genomgångar  för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Händelsen berör en person som i början av 2009 drabbades av en livshotande mjukdelsinfektion i höger ljumske.

Efter den akuta infektionen kvarstod ett sår som behandlades med undertrycksteknik. Efter behandling i sluten vård under två månader kunde patienten få fortsatt öppenvårdsbehandling. Såret läkte dock inte fullständigt och i slutet av november 2009 kunde man konstatera att en svamp som använts som del i behandlingen kvarlämnats i såret. Efter att svampen avlägsnats läkte såret fullständigt.

Händelsen har varit föremål för formell händelseanalys på sjukhuset och rutinerna har skärpts runt den aktuella typen av behandling.

Varför anmälan enligt Lex Maria?
Chefläkaren anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten, en objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning

 

 

 



Kontaktperson: Chefläkare Claes-Håkan Björklund, tfn 033-6161000


Läs meddelandet som PDF