Pressmeddelande
Från SÄS
2012-12-21 11:10


Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler idag ett patientärende till Socialstyrelsen enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelsen har varit föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Händelsen gäller en snart 30 årig man som inkom med en blodpropp i ena benet. Han undersöktes och fick behandling enligt riktlinjerna samt planerad uppföljning. Följande dag återkom han med obehag från bröstet. Undersökningar gav ingen misstanke om hjärtbesvär och situationen bedömdes inte som allvarlig. Däremot värderades han inte med tanke på eventuell nytillkommen blodpropp i lungorna som är en välkänd komplikation till blodpropp i benet. Han återkom efter tre dagar med förvärrade besvär och undersökning med datortomografiröntgen visade en blodpropp i lungan. Han lades in med fortsatt kontroll och behandling. Efter en initial tid med besvär av sjukdomen är han kliniskt återställd. Vid blodpropp i lungan ska patienten läggas in för behandling och observation. En snabbare diagnos hade kanske minskat besvären.

Varför anmälan enligt Lex Maria?

Chefläkaren anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. En objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning


 



Kontaktperson: Chefläkare Jerker Isacson, tfn 033-6161000


Läs meddelandet som PDF