Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.
Händelsen avser en kvinna som i slutskedet av sin graviditet drabbades av buksmärtor och illamående. Sedan tidigare planerades kejsarsnitt på grund av annan komplicerande sjukdom. Kvinnan togs in på förlossningsavdelningen med begynnande värkarbete och smärtor. Utredningen där visade leverpåverkan som bedömdes vara relaterad till graviditeten och man beslutade sig för att omgående utföra kejsarsnitt.
I samband med kejsarsnittet drabbades kvinna av hjärtrytmstörningar och allvarlig hjärtsvikt. Hennes liv gick inte att rädda. Barnet undgick skada i samband med händelsen.
Händelsen har föranlett utredning som pågår på kvinnokliniken och man har också tagit hjälp av nationell expertis inom området. Hittills har utredningen inte kunnat påvisa någon undvikbar orsak till dödsfallet.
Lex Maria-anmälan görs för att få till stånd en utomstående granskning av händelsen och klinikens utredning.
Varför anmälan enligt Lex Maria?
Biträdande chefläkare anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten, en objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning. Ett annat syfte är att patienten och/eller dennas närstående ska får klarhet i vad som har hänt och varför vårdskadan uppkommit.