Pressmeddelande
Från (None)
2007-12-12 12:00


Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler idag tre patientärenden till


Två ärenden gäller patienter som tagit sitt liv och som haft öppenvårdskontakt med vår psykiatriska verksamhet. Sjukhuset har en skyldighet att anmäla alla fall av självmord som inträffat inom 4 veckor från kontakt med sjukvården.

Det tredje fallet gäller en patient som vårdades på psykiatrisk vårdavdelning. Den aktuella natten utsattes hon för att en annan patient kom in i vårdrummet och utsatte henne för våld i form av strypgrepp. Tillkallad personal kunde avbryta våldet. Patienten drabbades inte av bestående fysiska skador av det inträffade.  Händelsen är nu föremål för analys på kliniken, resultatet av analysen kommer att redovisas till Socialstyrelsen senare.

 
Varför anmälan enligt Lex Maria?

Sjukhuset anmäler händelserna till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård kunnat drabbas av allvarlig skada . Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten, en objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt .



Kontaktperson: Biträdande chefläkare Claes-Håkan Björklund, tfn 033 616 10 00


Läs meddelandet som PDF