Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelserna har varit och är fortsatt föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.
Det ena fallet gäller en patient som väntade på operation pga. en skada efter ett olycksfall. För att lindra smärtorna behövde patienten morfin utöver andra smärtstillande läkemedel. Sjuksköterskan drog upp ordinerad mängd och börjar långsamt ge patienten enligt riktlinjerna. Eftersom patienten blev trött redan efter en mindre mängd avbröts injektionen. Senare uppmärksammas att sjuksköterskan råkat ta morfin med en betydligt högre styrka än den som normalt förekom på avdelningen. Händelsen har fått till följd att den högre styrkan inte får förekomma på avdelningen i fortsättningen.
Det andra fallet gäller en kvinna som inkom för igångsättning av förlossningen i sen graviditet. Det fanns initiala frågetecken angående barnets välbefinnande men under större delen av tiden uppfattades kontrollerna som tillfredsställande. Senare i skedet sågs tecken på att barnet inte mådde bra. Efter blodprovstagning på barnet beslutade man om urakut kejsarsnitt. Barnet var dött vid framtagandet och trots intensiva återupplivningsförsök av anestesi- och barnläkare uppvisade det inga livstecken.
Varför görs anmälan enligt Lex Maria?
Chefläkaren anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. En objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.