Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar tre anmälningar till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelserna har varit föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.
Ett självmordsförsök möjliggjordes genom att ett fönster varit möjligt att öppna. Sjukhuset redovisar vidtagna åtgärder för att säkra fönstermiljöer på enheter där ökad risk för självskada föreligger. Åtgärderna innefattar ökat underhåll på fönsterlås och byte till säkrare fönsterrutor.
En patient med axelskada genomgick röntgenundersökning av den oskadade axeln. Rätt undersökning genomfördes först efter två veckor och skadan kunde då behandlas med operation. Nya rutiner har införts för att ytterligare minska risken för att denna typ av misstag skall göras.
En patient med känd läkemedelsöverkänslighet drabbades av en allvarlig allergisk reaktion då läkemedlet gavs. Uppgiften om läkemedelsöverkänslighet hade inte förts in i den elektroniska journalen. Nya rutiner för journalföring skall minska risken för denna typ av misstag.
Varför anmälan enligt Lex Maria?
Biträdande chefläkare anmäler händelserna till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten, en objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning. Ett annat syfte är att patienten och/eller dennas närstående ska får klarhet i vad som har hänt och varför vårdskadan uppkommit.