Pressmeddelande
Från SÄS
2012-03-28 15:30


Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler två patientärenden till Socialstyrelsen enligt Lex Maria


Södra Älvsborgs Sjukhus lämnar idag två anmälningar till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelserna har varit föremål för noggranna genomgångar för att undvika upprepning. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Det ena fallet gäller en man i 70-årsåldern som behandlades med blodförtunnande medicin, Waran. I samband med stötvågsbehandling mot njursten glömde man att tillfälligt avbryta Waranbehandlingen varvid mannen fick en allvarlig inre blödning runt njuren. Han krävde intesivvårdsbehandling kortvarigt på grund av blodtrycksfall och blodtransfusion men är i efterförloppet återställd.

Det andra fallet gäller en man i 60-årsåldern som också behandlades med Waran. Han inkom med oklar ryggsmärta men uppgav att han inte hade ramlat. Vid provtagning noterades för hög effekt av medicineringen och den avbröts. Mannen fick också motmedel för att minska blödningsrisken och lades in för observation. På grund av brister i rapportering och dokumentation i journalen följdes blödningsrisken inte upp. Senare fick han allvarligt blodtrycksfall och blev förd till intensivvårdsavdelning. Datortomografiröntgen visade en allvarlig inre blödning mot ryggen. Komplikationer tillstötte och mannen avled. Senare framkom en nylig fallskada via anhöriga, något som kan ha förklarat blödningen.

Varför anmälan enligt Lex Maria?

Chefläkaren anmäler händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten. En objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning.



Kontaktperson: Chefläkare Jerker Isacson, tfn 616 1000
Pressjouren, tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF