Pressmeddelande
Från (None)
2010-07-06 07:00


Studiebesök i Tehuset har lockat hundratals besökare


SÄS nya vårdbyggnad Tehuset är en av landets modernaste vårdbyggnader och inte bara en angelägenhet inom sjukhusets väggar. De strategier och tankar som finns om hur framtidens vård ska bedrivas och som legat till grund för utformningen av byggnaden har även skapat stort intresse utanför sjukhuset. Under de drygt fyra månader som SÄS arrangerat studiebesök i Tehuset har omkring 400 personer kommit på besök. Det har varit vård- och byggfolk från andra sjukhus, som exempelvis Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Kärnsjukhuset i Skövde, politiker, projektledare, säkerhetsfolk i regionen, pensionärsföreningar och studerandegrupper.

- Det märks att det finns ett intresse av att få se hur framtidens vård ska bedrivas. Besökarna tycker att det är roligt att få se och förstå hur man tänkt med Tehuset, säger Carina Hanse, som är ansvarig för studiebesöken.

En grupp på studiebesök i den nya vårdbyggnaden Tehuset på Södra Älvsborgs Sjukhus

Sedan i februari ansvarar Bokningsbyrån på SÄS för att skräddarsy studiebesök i Tehuset för intresserade grupper. Utifrån gruppernas önskemål sätter de samman ett program, där de blandar rundvandringar med föredrag. Ofta medverkar också sakkunniga personer, som har kunskap om och kan berätta mer om de ämnen gruppen är intresserad av. Det kan handla om allt ifrån byggtekniska lösningar till mer vårdspecifika frågor. Lokalerna har till exempel utformats för att skapa förutsättningar för en patientnärmre vård, där patienten vårdas i enkelrum av ett team som har den kompetens som krävs för att ge en god vård för en specifik patientgrupp. Under rundvandringarna får besökarna bland annat se någon av vårdenheterna, lobbyn som knyter samman en avdelning med dess mottagning, samt hur naturen varit ett genomgående tema för inredning och konstutsmyckning i byggnaden.

- Reaktionerna  från besökarna har enbart varit positiva och de är väldigt imponerade. Vi får ofta uppskattande kommentarer kring enkelrummen, dels för att de underlättar besök och samtal kring känsliga saker och dels för att de kan bidra till att patienterna sover bättre, säger Carina Hanse.

Utöver vårens studiebesök har de projektledare som arbetat med Tehuset tagit emot flera hundra intressenter, som konsulter, politiker, entreprenörer och vårdutvecklare, under själva byggprocessen. Bland dessa finns representanter från föreningar som arbetar med byggnadsteknik och forskning kring vårdbyggnader samt politiker från fastighetsnämnden. Många av de grupper som har kommit från andra sjukhus står själva inför stora ombyggnationer och vill titta på olika lösningar i Tehuset.

- Studiebesöken ger oss en bra möjlighet att berätta om hur vi vill förbättra vården för patienten. Vårt arbete utgår ju från patientperspektivet, som ligger till grund för hur vår nya sjukhusbyggnad formats och för den vårdutveckling som nu är möjlig, avslutar Carina Hanse.


Läs mer om Tehuset och framtidens sjukvård på Södra Älvsborgs Sjukhus.



Kontaktperson: SÄS pressjour 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF