Pressmeddelande
Från SÄS
2013-08-27 11:00


Studierektor för ST-läkare får utbildningspris - SÄS modell sprids nu nationellt


Valeri Strokan, studierektor för kirurgklinikens ST-läkare och den övergripande ST-utbildningen på SÄS, har fått priset ”Årets utbildningsinsats 2013” av Svensk kirurgisk förening. Vid en ceremoni vid kirurgveckan i Uppsala förra veckan fick han ta emot diplom och 10000 kronor.

Valeri Strokan.
Valeri Strokan. Foto: Lena Löfgren, SÄS.
Klicka för högupplöst bild.

Motiveringen lyder: "Valeri Strokan har i flera år systematiskt byggt upp och strukturerat ST-utbildningen inte bara på sin klinik. Han har också bidragit till för att förbättra ST-utbildningen i hela Västra Götalandsregionen. Pristagaren har lyckats etablera en kanal in i regionens sektorråd i kirurgi och därigenom kunnat påverka ST-utbildningen i positiv riktning. Särskilt berömvärt är det introduktionsår för ST-läkare som Valeri har varit med och tagit fram. När Svensk kirurgisk förening tillsammans med övriga kirurgiska specialiteter ska skapa en common trunc i de nya specialistutbildningar kommer Valeri Strokans arbete att tjäna som en stor inspirationskälla". 

- Själva prisutdelningen var en mäktig och hedrande upplevelse. Det var mycket speciellt att stå på scen i strålkastarljuset inför hundratals applåderande kollegor, säger Valeri Strokan. Sen är det förstås väldigt roligt och ett stort erkännande att få pris för vår utbildning för blivande specialistläkare, både på kirurgkliniken och för SÄS i stort.

- Vi har uppenbarligen tänkt rätt på flera områden, och det visar ju också tidigare pris till kliniken och de resultat vi fått i nationella utvärderingar av ST-utbildningen. Som jag ser det är detta ett gemensamt arbete där inte minst de erfarna kirurgerna som handleder ST-läkarna ska ha ett stort erkännande.

Snabbare rotation hjälper ST-läkarna in i arbetet

Framförallt är det strukturen i utbildningen som uppmärksammas i priset. En viktig del av det är att kirurgkliniken redan 2006 införde ett nytt sätt att introducera ST-läkarna under deras första år som innebär en snabbare rotation mellan olika underspecialiteter. Istället för långa men få perioder är ST-läkarna 2-3 månader på varje sektion det första året, blandat med kurser och andra utbildningsaktiviteter. Därefter återkommer de till samma område för att lära sig operera.

På så sätt kommer ST-läkarna snabbare in i handläggningen av olika fall och kan också tidigare själva utföra mindre operationer. Det finns också annat som kliniken utvecklat de senaste åren, bland annat har de vissa egna kurser på SÄS.

Valeri Strokan är övertygad om att ett sådant här pris påverkar SÄS möjligheter att locka blivande kirurger att göra sin ST-tjänst på sjukhuset. Redan idag får kirurgkliniken mängder av ansökningar till ST-tjänster.

- Ryktet om klinikens ST-utbildning har spridits över hela landet och vi får också en del förfrågningar om andra utbildningsinsatser, säger han. Men vi är medvetna om belastningen på handledarna, vi vill ge utbildning med kvalitet och måste därför tacka nej till vissa intressenter. Jag är övertygad om att SÄS är ett bra utbildningssjukhus inom många specialiteter och att vi kan utbilda något fler råder det ingen tveksamhet om.

SÄS-modellen blir nationell i ny lagstiftning

Kirurgklinikens modell får nu spridning nationellt. Socialstyrelsen utarbetar just nu nya författningar som ska ersätta nuvarande. I den nya lagstiftningen som planeras träda ikraft 2015 kommer upplägget med ett första introduktionsår med större rotation att införas inom alla specialiteter och bli obligatoriskt nationellt.


- Det är förstås ett stort erkännande för oss, säger Valeri Strokan. Eftersom vi redan jobbar på det sättet blir det en fördel för oss, vi har redan en väl uppbyggd organisation för detta. Syftet med kommande ändringar är att korta ner utbildningstiden från åtta till fem år, underlätta för bemanningen på jourtid och att få fram flera spetsspecialister. Detta introduktionsår med gemensamt innehåll finns redan i andra utbildningssystem och kallas på engelska common trunk, gemensam kunskapsbas.

Fakta ST-utbildning

  • Legitimerade läkare gör under minst fem år så kallad ST-tjänstgöring för att bli specialister inom ett visst medicinskt område, till exempel ortopedi, internmedicin eller kirurgi.
  • Utbildningen styrs av nationella mål som Socialstyrelsen utarbetar, regionala riktlinjer och i viss mån lokalt utformade utbildningsinsatser. Varje specialitet har egna beskrivningar om vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som ska uppnås.
  • Varje klinik ska ha en egen studierektor för sina ST-läkare. Dessutom har alla vårdgivare med ST-tjänster övergripande studierektorer. De ansvarar för övergripande planering, uppföljning och utvärdering av utbildningen.
  • I rollen ingår bland annat att ha en ständig dialog med verksamhetscheferna på alla kliniker för att skapa bra förutsättningar för ST-läkarna, och att samordna insatser som utbildning och kompetensutveckling. Valeri Strokan är också engagerad i regionala utbildningsfrågor i Västra Götalandsregionen.


Kontaktperson: Valeri Strokan genom pressjouren, tfn 033-616 2444.


Läs meddelandet som PDF