Pressmeddelande
Från SÄS
2015-06-18 15:00


Styrelsen beslöt om fördjupad utredning att utveckla SÄS Skene som specialistsjukhus


Sjukhusstyrelsen gav idag sjukhusdirektören uppdraget att göra en fördjupad utredning när det gäller att utveckla SÄS Skene till ett specialistsjukhus baserat på det förlag som förvaltningsledningen presenterade.  Ordföranden gjorde också ett tilläggsyrkande som gäller att utreda konsekvenserna av en samlad strokevård i Borås.

Utredningen ska utgå från förslaget att all öppenvård vid SÄS Skene ska fortsätta som idag. Mottagningsverksamheten är omfattande och går i linje med Västra Götalandsregionens mål med närsjukvård – att tillgodose behovet av vård för vanligt förekommande sjukdomar lokalt. På SÄS Skene finns allt från kardiologmottagning och dialys till barn- och ungdomsmottagning och psykiatriska mottagningar (se komplett lista nedan).

För slutenvården föreslår man en minskning av antalet vårdplatser och att dessa samlas till en vårdenhet som är öppen sju dagar i veckan och tar emot både medicin- och kirurgpatienter. Vården för medicinpatienterna ska vara för invånare från Mark och Svenljunga med inriktning på palliativ vård, vård av mest sjuka äldre, eftervård efter akut sjukvård i Borås och färdigbehandlade patienter som väntar på vård i primärvård eller i kommunen.

- Vi har kartlagt vårdbehovet på SÄS och ser att vi belägger ca 60 procent av medicinvårdplatserna i Skene med patienter från Mark och Svenljunga. Övriga patienter kommer från t ex Ulricehamn, Borås och Herrljunga. Det innebär att vi kör patienter dagligen till Skene för att fylla platserna. Det är inte bra för patienterna som ofta är äldre och sköra och det innebär mycket merarbete för våra medarbetare, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Utökad kirurgisk verksamhet
Ett antal vårdplatser ska öronmärkas för patienter från hela SÄS upptagningsområde som genomgått planerade operationer, t ex inom ortopedi och urologi. Den fördjupade utredningen ska också titta på möjligheten att öka den dagkirurgiska verksamheten samt utveckla närvårdsamverkan med kommunen och primärvården. 

- SÄS Skene lämpar sig mycket bra för planerade operationer och för dagkirurgi. Vi har hög kompetens och hög kvalitet på operationerna. När vi nu föreslår en vårdenhet som är öppen sju dagar i veckan kan vi ha en jämnare produktion och ha möjlighet att göra fler operationer samt ta emot patienter från övriga regionen, säger Thomas Wallén.

På mötet poängterades att SÄS i den fördjupade utredningen särskilt ska belysa konsekvenserna för strokerehabilitering om man ska genomföra förslaget att samla all strokevård i Borås.

- Förslagen som vi tagit del av idag tror jag är en väg framåt för SÄS Skene. Vi säkerställer den nära vården för Mark- och Svenljungabor samtidigt som vi kan öppna upp för en utökad tillgänglighet när det gäller kirurgiska ingrepp för invånarna både i Sjuhärad och i Västra Götalandsregionen. Nu ska förslagen arbetas igenom och analyseras utifrån patienters och medarbetares perspektiv för vidare diskussioner och beslut senare i höst, säger Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande.

Styrelsens vice ordförande tillägger också i en kommentar: 
- Dagens beslut innefattar ett uppdrag till förvaltningen om fördjupad analys och konsekvensbeskrivning av ett antal områden som berör SÄS Skene. För mig är det viktigt när vi under hösten får upp ärendet för beslut att det kommer att sammantaget innebära en tydlig utveckling och förstärkning för verksamheten i Skene. I det sammanhanget är det bl a viktigt att förändringarna i Skene stämmer med de regionövergripande ambitionerna för de mindre sjukhusen. Och inte minst är det viktigt att SÄS och regionen fortsatt har långsiktig verksamhet i de nyligen ombyggda och mycket fina vårdlokalerna. Där har stora investeringar lagts ned som måste utnyttjas, säger Claes Redberg, vice ordförande i sjukhusstyrelsen.

Fortsatt låg kostnadsökningstakt i maj och nöjda patienter
På mötet godkändes även månadsrapporten för maj. Den låga kostnadsökningstakten håller i sig och ligger nu på två procent. Resultatet till och med maj är minus 38,6 mnkr, vilket är mycket bättre än föregående år (minus 73,8 mnkr). Budgeten var satt till minus 19,9 mnkr och avvikelsen mot budget blir minus 18,7 mnkr. 

- Vi ser flera gynnsamma resultat för patienterna i maj där vi fjärde månaden i följd förbättrar våra ledtider för såväl tid till läkare som total vistelsetid på akuten. I vår patientenkät är patienterna fortsatt väldigt nöjda och vi ser också att vi når våra mål för vårdrelaterade infektioner samt för trycksår. Det är också mycket positivt att vi ser att kostnadsökningen fortsätter på låg nivå där vårt ekonomiska resultat står sig väldigt väl jämfört med sjukhusen i övrigt i regionen. Det görs många fina insatser på hela vårt sjukhus, säger Thomas Wallén. 

Övriga ärenden på mötet
Information om långsiktigt plan för vuxenpsykiatrisk öppenvård


------------------------------------------------------
Fakta SÄS Skene
I dag bedrivs både öppenvård och slutenvård vid sjukhuset i Skene. Det finns även klinisk kemi, transfusionsmedicin och radiologiverksamhet inklusive datortomografi på plats. Regelbundna öppenvårdsmottagningar finns inom följande specialiteter/områden:
 kardiologmottagning inklusive klinisk fysiologi,
 diabetesmottagning,
 allmän invärtes medicinsk mottagning,
 njurmedicin mottagning,
 dialys,
 reumatologisk mottagning,
 gastroenterologisk mottagning,
 hudmottagning,
 öron-näs-halsmottagning,
 ögonmottagning,
 neurologmottagning,
 kirurgmottagning,
 urologmottagning,
 ortopedmottagning,
 skopienhet (gastroskopier, koloskopier),
 palliativ vård (mobilt öppenvårdsteam),
 barnpsykiatri,
 barn- och ungdomsmedicin, och
 vuxenpsykiatri bedrivs i närliggande lokaler.

Sjukhuset har två slutenvårdsavdelningar varav den ena har femdygnsvård inom ortopedi, kirurgi och urologi. På den andra avdelningen bedrivs sjudygnsvård inom stroke eftervård, geriatrisk/medicinsk vård och specialiserad palliativ vård. Den operativa inriktningen vid sjukhuset i Skene innefattar dagkirurgi inom kirurgi, ortopedi och urologi men även knä- och höftprotesoperationer samt urologi/kirurgi med kort förväntad vårdtid (ASA klass I-II – patienter) utförs i Skene.
Primärvården har uppdraget att bedriva öppenvård gynekologi i Skene. Rehabilitering inom slutenvård utförs av Sam-Rehab enligt särskilt avtal.

 



Kontaktperson: Göran Larsson, sjukhusstyrelsens ordförande, tfn 0730-204260
Maria Bohlin, kommunikationschef, tfn 0708211934 Pressjouren, tfn 033-6162444


Läs meddelandet som PDF