Pressmeddelande
Från (None)
2008-06-19 13:33


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus 2008-06-19


På sjukhusstyrelsens möte idag behandlades bl.a. följande ärenden:


1.
 Månadsrapport efter maj månad

Sjukhusets verksamhet har under de första fem månaderna av 2008 präglats av kraftigt ökad tillströmning av patienter, med överbeläggningar som följd. Dessutom är det ekonomiska läget ansträngt. För att bibehålla en ekonomi i balans och möta ökande krav på tillgänglighet och kvalitet pågår omstruktureringar för att skapa en sjukvårdsorganisation som skall ge ökad effektivitet och flexibilitet.

För sjukhuset innebar vårdkonflikten under maj månad en ökad belastning genom interna omflyttningar samt omhändertagande av patienter från Alingsås lasarett. Den slutna vården vid sjukhuset inriktades på akut sjukvård. Planerad cancervård samt barnsjukvård fortsatte i normal omfattning. Övrig planerad verksamhet fick stå tillbaka. Totalt sett var det ca 135 individer som ej fick sin operation utförd under konfliktperioden. Detta har förlängt väntetiderna inom främst gynekologi, ortopedi och kirurgi. Bortfallet av planerade operationer har till stor del ersatts av ett ökat antal canceroperationer samt polikliniska operationer.

Den totala produktionen vid sjukhuset har bibehållits på en hög nivå. Sjukhuset har därför i hög grad närmat sig det läge där vårdgarantins löften är infriade. Antalet patienter som väntat längre än tre månader på läkarbesök har halverats på ett år.

Sjukhusets ekonomi är fortsatt ansträngd, vilket innevarande periodresultat tydligt visar. Resultatet t.o.m. maj är minus 53,2 mkr vilket är 33,5 mkr sämre än budget och 22,1 mkr sämre än föregående år. Intäkterna har ökat med 3,5 procent och kostnaderna med 5,4 procent jämfört med föregående år. Sjukhuset har för året tillstånd att nyttja eget kapital upp till 8 mkr. Prognosen för sjukhuset sätts till minus 35 mkr vilket förutsätter att de åtgärder som påbörjats för att få sjukhusets ekonomi i balans ger positiv effekt under resten av året.

Styrelsen beslutade att godkänna månadsrapporten samt att insända plan för ekonomi i balans till regionstyrelsen.


2. Södra Älvsborgs Sjukhus svar på remiss angående idéskiss för primärvård i Västra Götaland

Hälso- och sjukvårdsutskottet har remitterat idéskiss om utveckling av primärvård i Västra Götalansregionen bland annat till styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus. Sjukhuset har utarbetat ett svar. Sammanfattningsvis kan sägas att förvaltningen är positiv till det övergripande konceptet ”det fria vårdvalet”. I frågan om hur detta skall effektueras finns dock ett antal frågetecken. Bl.a. påpekas att förslaget om slopad patientavgift sannolikt leder till ett ökat vårdutnyttjande.

Styrelsen beslutade att ställa sig bakom yttrandet.


3. Information om aktuella frågor:

  • Sjukhusdirektören har beslutat om en utredning om öppettiderna för den medicinska akutmottagningen vid SÄS, Skene. Initiativet till utredningen kommer från verksamhetsledningen. En viktig faktor är det förhållandevis låga utnyttjandet, tre patienter per natt till en årlig kostnad av i storleksordningen 5 mkr.
  • Information om arbetet med kompetensförsörjning vid sjukhuset.
  • Beslut om att anta övergripande handlingsplan för integrerad psykiatri avseende patienter med dubbeldiagnos, missbruk och psykisk sjukdom.
  • Beslut om att anta övergripande handlingsplan för integrerad psykiatri avseende patienter med dubbeldiagnos, missbruk och psykisk sjukdom.
  • Information om budget och beställningsarbete.

 



Kontaktperson: Styrelsens ordförande Peter Rosholm, tfn 070-326 13 06
Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tfn 070-588 99 68 Informationschef Björn Gustafsson 070-518 11 65


Läs meddelandet som PDF