Styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus sammanträdde på torsdagen. En stor del av mötet ägnades åt sjukhusets ekonomiska situation.
Delårsrapporten för årets första månader presenterades där sjukhusets resultat per augusti är minus 132,9 mnkr vilket är 30,2 mnkr sämre än förra året. Underskottet fortsätter att vara en effekt av ett högt vårdtryck framförallt under första halvåret och att tempot i åtgärdsprogrammet har sjunkit och att effekterna försenats.
- Om man ser på det ekonomiska resultatet för juli och augusti så har det skett en stabilisering och underskottet månadsvis motsvarar våra beräkningar för året. Det är de höga kostnaderna i början av året som fortsätter att påverka vårt resultat negativt, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.
Anställningsstopp och neddragen verksamhet tre fredagar
Sjukhusets ansträngningar att genomföra årets åtgärdsplan har intensifierats ytterligare sedan augusti. Man har infört anställningsstopp för att minska antalet anställda på årsbasis. Vidare planeras tre långhelger under hösten, som dels ska ge medarbetare möjlighet till återhämtning, dels möjliggöra att innestående semester och komptid tas ut, vilket annars tynger sjukhusets ekonomi på ett betydande sätt.
För helåret förväntar man sig ett sämre resultat än vad som tidigare angetts och prognosen beräknas av sjukhusledningen till minus 175 mnkr.
- Styrelsen godkänner delårsrapporten utan att ta ställning till årsprognosen. Men vi ger krisgruppen i uppdrag att tillsammans med sjukhusledning och regionkansli att till nästkommande möte återkomma med reviderad åtgärdsplan för 2013 och ny årsprognos, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande.
För att skapa en djupare insikt i sjukhusets arbete fick styrelsen en detaljerad genomgång av hur sjukhusets systematiska arbete att nå kritiska mål och mätetal fortgår. Bland annat presenterades målen för patientnöjdhetsindex, överbeläggningar, sjukfrånvaro, medelvårdtider, förebyggande arbete kring trycksår, riskbedömning av vårdskador, och väntetid på max 30 dagar där SÄS måluppfyllelse är 45 procent till mottagning och 55 procent till behandling.
Tillgängligheten anpassas
SÄS har under flera år legat i regionens topp när det gäller tillgänglighet och har haft mycket korta väntetider. SÄS fortsätter att ligga på en hög nivå i regionen även om köerna har blivit längre de senaste två åren. För närvarande har 687 personer på SÄS väntat längre än 90 dagar av totalt drygt 10 000 personer inom hela Västra Götalandsregionen.
På grund av sjukhusets ekonomiska läge anpassas sjukhusets produktion gradvis till den nivå som gäller i beställningen. Sjukhuset försöker hitta nya metoder och arbetsätt för att hålla kvar tillgängligheten på en fortsatt hög nivå. När det gäller måluppfyllelse om vård inom 90 dagar ligger SÄS på 89 procent till mottagning och 94 procent till behandling. För måluppfyllelsen till 60 dagar är 68 procent till mottagning och 72 procent till behandling.
Ett första förslag till åtgärdsplan för 2014 presenterades också där SÄS fortsätter arbetet med att komma i ekonomisk balans under nästa år. Fokus kommer bland annat att ligga på bemanning, produktions- och kapacitetsplanering, administration och hushållning i vardagen av t ex förbrukningsmaterial.
Framtida fastighetsutveckling
Vid mötet diskuterades även SÄS långsiktiga fastighetsutveckling där ett antal förstudier tagits fram för nya byggnader för psykiatrisk vård, infektionsvård, nytt laboratorium samt ny ambulanscentral i Skene.
När det gäller Psykiatrins kvarter, Infektionshuset och framtidens laboratorium beslöt man att handlingarna skickas in till regionstyrelsen för vidare handläggning och prioritering i regionens investeringsplan. Styrelsen underströk däremot att man förutsätter att projekten genomförs när ekonomiska förutsättningar råder och att man i fallet Psykiatrins kvarter tar hem de ekonomiska effekter som presenterats. När det gäller ambulanscentralen i Skene godkändes förslagen för vidare handläggning av regionstyrelsen.