Pressmeddelande
Från SÄS
2014-11-19 15:22


Styrelsen godkände SÄS månadsrapport för oktober


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus sammanträdde på onsdagen och godkände på mötet månadsrapporten för oktober.

Resultatet efter september är -75,6 miljoner kronor. Intäkterna har ökat med 5,7 procent och kostnaderna med 2,1 procent. Kostnadsutveckling fortsätter att sjunka vilket den har gjort under hela hösten och det gör att prognosen för helåret 2014 på minus 91 miljoner ligger fast. 

- Styrelsen kan konstatera att SÄS har en mycket låg kostnadsutveckling jämfört med övriga sjukvården i regionen. Det är ett tecken på att det svåra arbetet med åtgärdsplanen börjar ge viss effekt. Det är mycket positivt att den prognos som vi slog fast redan i april håller för hela året trots många farhågor tidigare i våras, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande. 

Sjukhuset har under hösten tappar något när det gäller tillgänglighet. När det gäller tillgängligheten är måluppfyllelsen för väntetid 30 dagar, 46 procent till mottagning och 52 procent till behandling.  För väntetid på 60 dagar är motsvarande siffror 66 procent till mottagning och 78 procent till behandling.

Överbeläggningarna minskar
Antalet överbeläggningar har minskat under hela året och fortsätter minska under september och oktober samtidigt som antalet öppna vårdplatser har varit färre än tidigare.  Det är delvis resultatet av ett ändrat arbetssätt på sjukhuset där SÄS har möjliggjort för fler patienter att vårdas i dagvård istället för i slutenvård.  

- Att minska överbeläggningar har varit ett av våra viktigaste förbättringsområden och det känns därför bra att antalet överbeläggningar nu fortsätter att minska. Det är viktigt för både patienter och medarbetare, säger Thomas Wallén, sjukhusdirektör.

Goda resultat i nationella patientenkäten
Styrelsen fick information om SÄS resultat i den nationella patientenkäten. Det är genomgående höga omdömen som patienterna ger SÄS sluten- och öppenvård för somatisk vård. Enkäten visar att patienter som legat inne på sjukhuset framförallt är mycket nöjda med bemötandet och tillgängligheten.

- I sjukhusets egen enkla patientenkät ser vi själva goda resultat vilket nu bekräftas i den nationella patientenkäten där flera perspektiv mäts och följs upp. Det är också glädjande av att våra resultat står sig mycket bra när vi jämför oss med andra sjukhus i landet, fortsätter Thomas Wallén.


Övriga punkter på mötet
Information om arbetet med vårdöverenskommelsen 2015



Kontaktperson: Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande 0729-805503
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, 033-616 10 00 Anna-Karin Jernberg, ekonomichef, 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, 0708-211934


Läs meddelandet som PDF