Pressmeddelande
Från SÄS
2014-10-30 15:00


Styrelsen godkände SÄS månadsrapport


Styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus sammanträdde på torsdagen och godkände på mötet månadsrapporten för september.

Resultatet efter september är -67,2 miljoner kronor. Intäkterna har ökat med 5,9 procent och kostnaderna med 2,4 procent. Kostnadsutvecklingen har under hela hösten bromsat in och fortsatt att ligga på en lägre takt jämfört med förra året.

Sjukhuset har under hösten tappar något när det gäller tillgänglighet. När det gäller tillgängligheten är måluppfyllelsen för väntetid 30 dagar 42 procent till mottagning och 50 procent till behandling. För väntetid på 60 dagar är motsvarande siffror 61 procent till mottagning och 78 procent till behandling.

Fokus på att tillgängligheten ska öka igen

- Vi ser mycket positivt på den låga kostnadsutvecklingen, säger Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande. Situationen känns stabilare och det verkar som om vi kommer att kunna hålla prognosen för året på ett underskott på 91 miljoner kronor. Det är bland annat åtgärdsprogrammet som med viss eftersläpning börjar ge en del effekt. Däremot är vi bekymrade över att vi lämnar tätpositionen när det gäller tillgängligheten och det behöver vara i fokus.

SÄS ser en ökad sjukfrånvaro jämfört med förra året. Frågan är angelägen och det pågår flera aktiviteter för att komma tillrätta med detta. Bland annat tar man fram en arbetsmiljöutbildning för chefer.

- Sjukfrånvaron är mycket bekymmersam, säger sjukhusdirektör Thomas Wallén. Vi har en tuff situation med brist på bland annat sjuksköterskor kombinerat med ett stort patientinflöde. Även om vi haft betydligt färre överbeläggningar senaste tiden är tempot högt och framförallt den psykosociala arbetsmiljön är ansträngd. Arbetsmiljön är en av våra allra viktigaste frågor framöver.

Övriga punkter på mötet

•Information om arbetet med vårdöverenskommelse för 2015
•Godkännande yttrande kring motion om vårdkoordinatorer för patienter med psykiskt ohälsa
•Godkännande av rapport uppföljning av intern kontroll



Kontaktperson: Peter Rosholm, sjukhusstyrelsens ordförande, tfn 0729-805503
Thomas Wallén, sjukhusdirektör, tfn 033-616 10 00 Bengtåke Johansson, ekonomichef, tfn 033-616 10 00 Maria Bohlin, kommunikationschef, tfn 0708-211934


Läs meddelandet som PDF