Pressmeddelande
Från (None)
2009-09-28 11:00


Tehuset lockar vård- och byggfolk från hela Sverige


150 personer från olika landsting och byggföretag kommer till ett stort seminarium om Tehuset 30 september – 1 oktober. Intresset för att höra om tankarna bakom den nya byggnaden är stort.

Genom ett nära samarbete med arkitekter och entreprenörer har vårdens önskemål och behov integrerats i byggnaden.

- Vi har utgått från vårdens behov och skapat lokaler som skräddarsytts för dagens och morgondagens krav på sjukvården, säger projektledaren Bengt-Ove Ström, Västfastigheter.

Besökarna kommer bland annat att få kunskap om den vårdutveckling som byggnaden ska stödja och möjliggöra. Några av nyckelorden i Tehuset är enkelrum, patientnärmre vård, integration av öppen- och slutenvård och generalitet.

  • Alla patientrum är enkelrum, dels för att minska risken för vårdrelaterade infektioner och smittspridning, dels för att bidra till att patientens integritet stärks när samtal och behandlingar kan ske i patientens rum.

  • Lokalerna har utformats för ett patientnära arbetssätt, så att medarbetarna kan vara nära de patienter de har ansvar för. Ett team ansvarar för 7-8 patienter och arbetsuppgifterna fördelas så att medarbetarna kan fokusera på sina patienter i större omfattning än tidigare. Patienten kan därmed vara mer delaktig i sin egen behandling samtidigt som vårdkvaliteten ökar.

  • En integration av öppen- och slutenvård gör det möjligt att med bättre samordning och flexibilitet disponera medarbetare och övriga resurser som finns på mottagning. Medarbetarna växlar mellan arbete på båda enheterna vilket gör att patienten lättare kan erbjudas samma personal och samma kompetens oavsett vårdform.

  • Behov och vårdinnehåll förändras över tid, därför har lokalerna utformats så att nya önskemål och krav kan tillgodoses med minimala ombyggnader.

I Tehuset har en modern sjukhusmiljö skapats med naturen som genomgående tema. Den vanligtvis vita sjukhusmiljön har fått ge vika för en miljö rik på färg. Just nu färdigställs de sista byggjobben och i december 2009 övergår byggnaden i sjukhusets regi.

Information och seminarieprogram hittar du på www.vgregion.se/sas.



Kontaktperson: Björn Gustafsson, Informationschef, 0705-18 11 65
Pernilla Augustsson, Informatör, 033-616 47 32


Läs meddelandet som PDF