Pressmeddelande
Från SÄS
2012-03-27 11:08


Två nomineringar till Guldskalpellen för SÄS


Två av sex nomineringar från Västra Götalandsregionen till vårdpriset Guldskalpellen 2012 kommer från Södra Älvsborgs sjukhus: en Facebookgrupp för unga diabetiker och Gröna korset, en visuell metod att identifiera vårdskador. Priset delas ut till satsningar som förnyar vården.

I oktober 2011 var det premiär för Facebookgruppen ”SÄS Diabetesmottagningen Unga Vuxna”, den första diabetesgruppen som ett sjukhus står bakom. Sidan vänder sig framförallt till SÄS egna diabetespatienter mellan cirka 18-25 år med diabetes typ 1 och är ett nytt sätt att nå ut till en målgrupp som inte alltid sköter sin diabetes optimalt. Nu är Frida Clarstedt, dietist på diabetesmottagningen och initiativtagare till gruppen, nominerad till Guldskalpellen 2012. Priset delas ut till ”Årets förnyare i vården” av tidningen Dagens medicin. 

Frida Clarstedt, dietist.
Frida Clarstedt, dietist och initiativtagare till
Facebookgruppen för unga diabetiker.
Foto: Miriam Carlsson, Fotomedia SÄS.
Klicka för högupplöst bild

– Det känns jättekul att vara nominerad, säger Frida Clarstedt. Det är roligt att vår satsning får uppmärksamhet. Förhoppningsvis kan det förbättra diabetesvården. Vi var lite oroliga i början för hur det skulle funka med sekretessen men det har gått bra. De som hör av sig ställer allmänna och adekvata frågor, inte sådana som är privata.

Överraskad och glad initiativtagare

Frida Clarstedt kände inte till att hennes båda chefer hade föreslagit henne till priset förrän nomineringarna publicerades i senaste numret av tidningen.

– Jag blev väldigt överraskad. Men det känns väldigt bra, särskilt som vi just diskuterar hur man kan sprida informationen om att Facebookgruppen finns och hur den kan utvecklas ytterligare.

Sidans logg uppdateras ett par gånger i veckan med nyheter och tips av Frida Clarstedt, exempelvis om hur man kan få hjälp med att näringsberäkna matintaget under en dag och information om stress kopplat till förhöjt blodsocker. Sjuksköterskorna på SÄS Borås och SÄS Skene är med och svarar på frågor som ställs på facebooksidan. De håller daglig koll på sidan och svarar på kommentarer inom tre dagar. Sidan innehåller även länkar till relevanta webbplatser om exempelvis forskning, motion och kost, och kontaktuppgifter till medarbetare som arbetar på diabetesmottagningen. 

– Målet är att nå ut till våra unga vuxna patienter med information om deras sjukdom och även skapa ett forum där de kan diskutera både med oss och med andra i samma situation. Förhoppningen är att de ska sköta sin behandling bättre för att slippa problem senare i livet, säger Frida Clarstedt. Som ung vuxen med diabetes känner sig många osäkra och vågar inte riktigt ställa frågor kring sin sjukdom, eller så kanske man förnekar den.

Gröna korset – nytt sätt att öka patientsäkerhetsarbetet

SÄS andra nominerade bidrag till Guldskalpellen är Gröna korset, en visuell metod som kirurgkliniken införde i höstas som pilotprojekt för att synliggöra vårdskador. Ett A3-papper med ett "sjukhuskors" indelat i rutor numrerade 1-31  - en för varje dag i månaden - sitter uppe på väggen i klinikens konferensrum. Varje morgon går läkargruppen igenom föregående dags verksamhet. Om det inträffat en vårdskada blir det en röd ruta för den dagen, om det varit tillbud som skulle kunnat leda till en vårdskada blir rutan gul och om allting gått bra blir det en grön ruta. Målet är att hela korset ska vara grönt vid månadens slut.

Lars Rex, verksamhetschef på kirurgkliniken.
Lars Rex, kirurgklinikens chef, fyller i dagens ruta i Gröna korset.
Foto: Pernilla Lundgren, Fotomedia SÄS.

Klicka för högupplöst bild

Idén fick verksamhetschefen Lars Rex efter ett studiebesök i en fabrik där samma metod användes för att snabbt kunna identifiera och åtgärda arbetsskador. Fördelen med metoden är att vårdskadefrekvensen blir tydlig vilket i sin tur lett till snabbare åtgärder, förbättrad journaldokumentation och en kulturförändring i patientsäkerhetsarbetet. Fokuset ökar på att förebygga vårdskador. 

Än så länge är Gröna korset en prototyp. Utvecklingsarbetet sker nu i samarbete med vårdutvecklare på sjukvårdstrategiska stabens patientsäkerhetsteam. Det finns tankar om att göra metoden till en webbaserad funktion som kan omfatta hela SÄS. På så sätt får man en daglig överblick över alla vårdskador - något som inte är möjligt idag.

Fakta Guldskalpellen

Guldskalpellen delas ut i maj av Dagens medicin till årets förnyare i sjukvården, i år för sjunde gången. Priset består av ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor, ett hedersdiplom och en vinnarpokal.



Kontaktperson: Frida Clarstedt tfn 033-616 3921
Pressjouren tfn 033-616 2444


Läs meddelandet som PDF