Pressmeddelande
Från (None)
2008-08-29 15:00


Undersökning av vårdkonsumtionen vid Södra Älvsborgs Sjukhus


Sedan drygt ett år har det stått klart att intäkterna för SÄS t.o.m. 2010 kommer att minska med i storleksordningen 125 mkr. För att hålla sjukhusets kostnader inom dessa ramar arbetar sjukhusledningen målmedvetet för att genomföra olika anpassningsåtgärder.

Tidigt i somras fattade Regionfullmäktige beslut att sjukhusen dessutom skulle effektivisera verksamheten med 1 % årligen i tre år fr.o.m. 2009. För SÄS del innebär detta en ramminskning med totalt 75 mkr. Sjukhusdirektören uppdrog därför åt chefläkaren att se över i vad mån konsumtionsmönster och vårdens upplägg skiljer sig åt i sjukhusets närområde och mellan sjukhusets olika delar. Avsikten är, att studien skall utgöra ett underlag till de beslut om vårdens organisering, som kan krävas för att möta de nya kraven på budgetminskning.

Resultaten från översynen börjar nu bli klara, däremot krävs ytterligare diskussioner om vilka åtgärder som kan bli aktuella med anledning därav.
Sammanfattningsvis visar resultaten på en jämförelsevis hög vårdkonsumtion för medicinpatienter med hemort i Mark och Svenljunga kommuner. Detta gäller även med hänsyn tagen till skillnader i befolkningens ålderssammansättning.

Sjukhusstyrelsens presidium liksom presidiet i Hälso- och sjukvårdsnämnd 8 kommer att informeras om resultaten av översynen onsdagen 3 september. Med start torsdag 4 september kommer medarbetarna vid SÄS att ges motsvarande information. 

I den mån förändringar blir aktuella, skall de göras så att patienterna erbjuds en god vård, som ges på lika villkor.

Södra Älvsborgs Sjukhus
Björn Gustafsson, Informationschef



Kontaktperson: Chefläkare Christer Wettervik tfn 033 616 1000


Läs meddelandet som PDF