Pressmeddelande
Från (None)
2008-10-17 10:00


Undersökning av vårdkonsumtionen vid Södra Älvsborgs Sjukhus


Södra Älvsborgs Sjukhus måste de kommande tre åren anpassa organisationen till en budgetram, som är minst 200 mkr mindre än idag. Därtill kommer effekterna av årets lönerörelse som medför en kostnadsökning som uppskattningsvis är 20 mkr – kanske t.o.m. 40 mkr högre än regionens uppräkningstal.

Den självklara ambitionen är att genomföra förändringar på ett sådant sätt, att de negativa konsekvenserna för patienterna blir så små som möjligt. För att lyckas med detta krävs en ingående kunskap om vårdens utformning och dimensionering. Studier av vårdkonsumtion bidrar med väsentlig kunskap inför de förändringar som är aktuella.

Tidigare presenterades del 1 av studien. Sammanfattningsvis visar denna på en jämförelsevis hög vårdkonsumtion för medicinpatienter med hemort i Mark och Svenljunga kommuner. Detta gäller även med hänsyn tagen till skillnader i be-folkningens ålderssammansättning.

När nu resultat presenteras från del 2 i utredningen, framgår det bland annat att strokevården i Sjuhärad har långa vårdtider. En minskning till de vårdtider, som gäller vid flera sjukhus i regionen skulle frigöra resurser motsvarande 10 – 15 vårdplatser. Vidare disponerar barn- och ungdomssjukvården jämförelsevis många vårdplatser. En viss mindre reduktion av antalet vårdplatser ses här som möjlig.

Utöver de iakttagelser som nyss nämnts, pekar utredningen på att möjligheterna till en ökad samordning med Sahlgrenska Universitetssjukhuset inom onkologisk sjukvård och neonatal intensivvård (intensivvård för nyfödda) bör utredas vidare.

Under november månad kommer sjukhusledningen att presentera ett förslag till strukturella förändringar inom SÄS för sjukhusstyrelsen. Förslaget skall ha sin utgångspunkt i vård på lika villkor och utformas så att kostnadsramen för sjukhuset kan reduceras med 80-100 mkr med minsta möjliga negativa effekter för patienterna.

Södra Älvsborgs Sjukhus
Björn Gustafsson
Informationschef



Kontaktperson: Chefläkare Christer Wettervik, tfn 033-616 10 00


Läs meddelandet som PDF