Journalerna är från 1831 och är de hittills äldsta journalerna från sjukhusets historia som finns bevarade.
Journalerna hamnade åter på sjukhuset i samband med en donation till museet i vintras. Donatorn, Nils-Erik Englund som är pensionerad kirurgläkare, hittade journalerna bakom en vindslucka på sitt kontor på 70-talet. Istället för att slänga materialet, vilket han blev ombedd att göra, tog han tillvara på det av eget intresse.
Per Ljungblad, chef arkiv- och biblioteksenheten.
Foto: Bo Haglund, fotomedia.
- Jag blev mäkta förvånad när jag insåg hur gamla de var. De är unika eftersom de äldsta bevarade patientjournalerna vi haft innan detta fynd var från 1852, säger Per Ljungblad chef för arkiv- och biblioteksenheten.
Journalerna vittnar om stora skillnader från dagens sjukvård, bland annat var grötomslag en vanligt förekommande behandlingsmetod under 1800-talet för exempelvis ”karies i lårbenet”. Även en grövre ton användes om patienter som bland annat beskrevs som ”enfaldig till sinnet” och ”trög och tyst men lättretad”.
Patientjournaler från 1800-talet. Foto. Bo Haglund,
fotomedia.
Att journalerna mellan 1831 och 1852 har hittats är inte bara betydelsefullt för sjukhusets samlade historia, utan kan även komma till nytta vid förfrågningar som kommer in, bland annat ifrån släktforskare. Är journalerna yngre än 70 år gäller sekretessen fortfarande och då måste en menprövning genomföras, vilket innebär att ansvarig läkare bedömer om uppgifter kan lämnas ut utan att patienten kan lida men av det. De äldsta journalerna är skrivna i kronologisk ordning, enligt patienternas inskrivningsdatum, men sedan 1920-1930-talet är journalerna skrivna i bokstavsordning för varje år. Runt 1950-1960 började journaler föras efter personnummer.
- Känner efterfrågaren bara till ungefär vilket år det rör sig om så brukar det inte vara några problem att hitta journalen, försäkrar Per Ljungblad, som får flera förfrågningar varje år om journaler från 1800-talet.
Per Ljungblad, chef arkiv- och biblioteksenheten (högupplöst)
Patientjournaler från 1800-talet (högupplöst)