Pressmeddelande
Från SÄS
2013-04-15 08:29


Välkommen till öppet hus i Skene 18 april


Moderna lokaler och modernt arbetssätt präglar nu närsjukvården i Skene. Ombyggnationen av huset Skene lasarett, som pågått sedan hösten 2010, är nu klar. Huset har inte renoverats sedan 1963, då det byggdes, men stoltserar nu med mer ändamålsenliga lokaler. SÄS Skene och Närhälsan* är de största aktörerna i huset, men även Regionservice, Samrehab och Folktandvården  är verksamma här.

Väntrum och recetion SÄS Skene
Väntrummet och cafeterian i entrén. Foto Pernilla Lundberg, Fotomedia.
Högupplöst bild väntrummet (jpg)

Den 18 april är det öppet hus och då går det att få en inblick i verksamheterna. SÄS Skene firar också 50-årsjubileum och utvecklingen på sjukhuset illustreras med en lång bildkavalkad i en av korridorerna vid entrén.
Martti Valkonen-  Vi är mycket nöjda med de nya lokalerna, säger Martti Valkonen, servicechef på SÄS. Det är ett stort arbete som medarbetarna har lagt ner under projekttiden, dvs allt från planering av lokalerna, vårdinnehåll, evakuering av patienter och utrustning, innan inflyttning i de nya lokalerna.

 

Lokalerna är nu utformade för ett modernare arbetssätt vilket vi tror gynnar både patienter och personal.

SÄS Skene
Den nya entrén är det första man ser när man går in i huset. I entrén finns den gemensamma receptionen där både sjukhusets och primärvårdens patienter anmäler sig inför sitt besök.

Receptionen SÄS Skene

Den turkosblå receptionen. Foto Pernilla Lundberg, Fotomedia. Högupplöst bild receptionen (jpg) 

Från receptionen är det byggt en ny förbindelsegång, kallat det gröna stråket, till mottagningarna och till Närhälsan, som ligger längre bort i huset. Gröna stråket ger ett ljusinsläpp i korridorerna och utsikt mot innerträdgårdarna. Det gröna, känslan av att naturen, kommer in i lokalerna följer med besökaren.

Till vänster om entrén finns en ny central provtagning för sjukhusets patienter. Patienter som ska ta blodprover går, efter att de anmält sig i receptionen, till provtagningen och därefter till respektive mottagning.

I samma plan finns medicinmottagningen och kirurg-ortopedmottagningen. Mottagningarna har fått standardiserade undersökningsrum, vilket innebär att de flesta typer av undersökningar kan göras i alla rum Det i sin tur innebär att det är lättare att planera mottagningsbesöken och patienterna snabbare får sin tid.

Mottagningsrum     Väntrum mottagning
Ett standardiserat mottagningsrum på medicinmottagningen och tillhörande väntrum. Foto Pernilla Lundberg, Fotomedia.

Till höger om entrén ligger operation, den postoperativa avdelningen och röngtenavdelningen. De operationer som utförs vid SÄS Skene görs inom ramen för dagkirurgi. Det är höft- och knäkirurgi och enklare operationer där patienter inte behöver stanna för eftervård längre än fem dagar, som utförs. På den nya postoperativa avdelningen övervakas patienterna efter operation.

Personal på postoperativa avdelningen

Personal på den postoperativa avdelningen. Foto Pernilla Lundberg, Fotomedia.  Högupplöst bild postop (jpg)

Vårdenheterna har också renoverats och stod färdiga hösten 2012. Patienter vårdas i hög grad i enkelrum vilket ökar integriteten och minskar risken för vårdrelaterade infektioner. Genom att arbetsstationer har placerats centralt på varje enhet har vårdpersonalen nära till de patienter som de har ansvar för. Personalen arbetar nu i team och är specialiserade på olika patientgrupper. De yrkesgrupper som behövs finns kring patienten. Det gäller både på vårdenheterna och mottagningarna.

En trappa ner(från entréplanet) finns de nya vårdadministrativa lokalerna där läkare och sekreterare har sina rum. Nya fönster har byggts in för ett ökat ljusinsläpp. Där finns även biblioteket.

Närhälsan
Närhälsan, den andra stora aktören i huset, har också fått totalrenoverade lokaler och en samlad yta för vårdcentralen, där även barnavårdscentralen och distriktssköterskeverksamheten inryms. 

Maritha Bäck– Det har blivit fantastiskt fint och vi hoppas att patienterna ska trivas och känna sig välkomna här, säger primärvårdschef Maritha Bäck. Vårdcentralen har vid inflyttningen också passat på att förändra arbetssätt, för att tillgodose patientönskemål om bokade akuttider. 

Högupplöst bild Maritha Bäck (jpg)

Det blir lite av en nystart för vårdcentralen på flera sätt, då vi även lanserar den offentliga primärvårdens nya namn Närhälsan. Vårdcentralen heter nu Närhälsan Skene vårdcentral.

Öppet hus program
Kl. 14:15 och 17:00  Presentation i huvudentrén hur ombyggnationerna har gått till och vilket vårdinnehåll som finns.

14:00-19:00 Personalen berättar om verksamheten. Rundvandringar, utställningar och bildkavalkad Skene 50 år. Vi bjuder på kaffe och frukt.

Välkomna

 

* Det nya namnet på den offentliga primärvården 



Kontaktperson: Martti Valkonen, tfn 033-6161000
Pressjouren tfn 033-6162444


Läs meddelandet som PDF